Un raport al Centrului federal pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC), făcut public la 8 august, relevă că obezitatea înregistrează, pentru prima dată, un uşor recul în rândul copiilor americani proveniţi din familii cu venituri mici, după mai multe decenii în care tendinţa a fost de creştere.

Cu toate acestea, un nou studiu publicat săptămâna aceasta în publicaţia de specialitate American Journal of Public Health arată că obezitatea în rândul adulţilor provoacă încă 18% din decesele americanilor albi sau de culoare cu vârsta între 40 şi 85 de ani.

Cu toate că aceste statistici nu i-ar surprinde pe cei care lucrează în domeniul sănătăţii publice, acestea sunt de trei ori mai ridicate decât estimările anterioare, conform autorilor studiului.

„Ne aşteptăm ca obezitatea să fie responsabilă pentru tot mai multe decese în Statele Unite şi chiar să ducă la un declin al speranţei de viaţă în SUA”, a afirmat Ryan Maters, principalul autor al studiului şi cercetător la Robert Wood Johnson Foundation. „Majoritatea iniţiativelor politice încearcă, în mod corect, să-i influenţeze pe oameni la începutul vieţii lor pentru a opri această problemă (a obezităţii) la noile generaţii”, a continuat acesta.

În elaborarea studiului s-au utilizat date din perioada 1986-2006 referitoare la mai multe mii de persoane, inclusiv rata mortalităţii şi indicele de masă corporală (IMC) al acestora.

Autorii au examinat legătura dintre obezitate şi rata deceselor pe baza sexului şi a rasei. Astfel, circa 26,8% din decesele în rândul femeilor de culoare au fost cauzate de greutatea în exces sau obezitate. Acestora le-au urmat femeile albe, cu 21,7% din decese, şi bărbaţii albi, cu 15,6% din decese cauzate de obezitate. Cel mai redus procentaj s-a înregistrat în rândul bărbaţilor de culoare - 5%. Alte etnii nu au fost examinate, din cauza eşantioanelor prea reduse.

„Cercetările din trecut în această regiune i-au pus împreună pe toţi americanii, însă prevalenţa obezităţii şi efectul său asupra mortalităţii diferă substanţial în funcţie de rasă sau etnie, vârstă şi locul naşterii”, a explicat Masters.

Potrivit raportului CDC din 8 august, un copil american din opt de vârsta grădiniţei continuă să fie supraponderal, ratele de supraponderabilitate fiind mai ridicate în cazul celor de culoare şi al hispanicilor afectaţi în mod deosebit de sărăcie.

„Cu toate că obezitatea rămâne epidemică, există o tendinţă de scădere în rândul copiilor, în unele state”, a subliniat dr. Tom Frieden, directorul CDC. Potrivit acestuia, deşi este vorba de „un recul modest, este pentru prima dată într-o generaţie când lucrurile merg în direcţia cea bună”.

Raportul naţional precedent cu privire la obezitatea în rândul copiilor mici din SUA a fost realizat în perioada 2003-2008, când aceasta a crescut în 24 de state.

În prezent, circa o treime dintre copiii şi adolescenţii americani, pe lângă mai mult de două treimi dintre adulţi sunt supraponderali sau obezi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și