În România, ca să muţi o graniţă pe judeţ, municipiu sau comună este nevoie de organizarea unui referendum. Au aflat asta locuitorii din Vadu Izei, care au fost informaţi cu privire la legislaţia românească privitoare la organizarea acestui referendum. Oamenii sunt decişi să meargă înainte cu organizarea acestuia. Doar că prefectul Anton Rohian le-a spus clar oamenilor să nu se gândească să alipească referendumul de alegerile din iunie, pentru că nu va accepta acest lucru.
„Am fost acolo, le-am citit oamenilor articolul din Legea 3 privitoare la referendum. Le-am spus că e o minciună sfruntată că se reduc cotele de subvenţii pentru cei care stau în mediul urban. Le-am explicat că referendum trebuie să fie şi în Sighet, nu numai în Vad. E decizia primarilor celor două localităţi. Dar 30% din populaţia înscrisă pe listele electorale trebuie să fie la vot şi 25% să spună DA. Şi în Sighet, la fel. Guvernul nu va aloca bani pentru referendumuri, va fi un efort financiar al celor două localităţi. Să lege referendumul de alegeri, eu le-am spus că nu voi accepta. Acest referendum, după alegeri”, a punctat prefectul Anton Rohian.
Primarul din Sighet, Ovidiu Nemeş, întrebat despre referendum, a spus clar că în Sighet nu va fi prezenţa la vot cerută de Constituţie pentru ca referendumul să fie validat.
„Eu o să vă dau un exemplu. Oradea a iniţiat şi făcut un referendum pentru alipirea Sânmartinului. De două ori au făcut referendum şi nu s-a validat, pentru că nu a fost prezenţă la vot. S-au cheltuit banii aiurea. Cam cât interes credeţi că va fi din partea sighetenilor ca să spună că sunt sau nu de acord ca 40 de case să treacă la Vadu Izei sau nu?”, a concluzionat Nemeş.
Nemulţumirile oamenilor au apărut la jumătatea lunii februarie a acestui an. Primăria Sighetu Marmaţiei a solicitat acestor oameni din cartierul Şugău să-şi plătească taxele şi impozitele locale la Sighet şi nu la Primăria Vadu Izei. Toate acestea ca urmare a faptului că a intrat în vigoare noul Cod Fiscal. Cetăţenii refuză, pentru că taxele şi impozitele locale la oraş sunt mai mari decât la comună.
Preluare: InfoMM.ro