El s-a referit la documentul elaborat la Summit — „Bucharest Guideline” — care trasează o serie de linii de acțiune pentru viitor.

"Am venit la București și am fost de acord să publicăm un program — Guideline — în ceea ce privește cooperarea între China și Europa Centrală și de Est. Acest program — Guideline — urmează trei principii, și anume: egalitate, respect reciproc și tratament egal, câștig comun și dezvoltare comună. Cooperarea dintre China și Europa Centrală și de Est merge în aceleași sens cu relațiile China — UE. (...) Putem să spunem că cooperarea China — Europa Centrală și de Est constituie o parte importantă, o componentă a relațiilor China-UE, fiindcă multe țări din acest spațiu sunt membre ale UE. Această cooperare cu regiunea dumneavoastră este benefică pentru aprofundarea parteneriatului amplu de cooperare dintre China și UE, este favorabil procesului de integrare europeană, este favorabilă pentru dezvoltarea către vest a Republici Populare Chineze, este favorabilă dezvoltării echilibrate a UE și este favorabilă și pentru politica îndreptată spre Est a Europei. Avem interese de convergență comune", a spus premierul chinez.

El a pledat pentru o lume multipolară, pentru diversificarea culturală, susținând că acest lucru ar favoriza "o ambianță internațională stabilă și pașnică".

"De aceea, această cooperare are o semnificație deosebită din punct vedere politic și economic. Acum este important să depunem eforturi comune ca să traducem programul nostru în realități, să implementăm consensul, ca această reuniune să aibă mai multe rezultate vii. Cu domnul prim-ministru Ponta am decis în comun să înceapă grupul de lucru asupra infrastructurii de cooperare chino-române și acum am avut rezultate", a afirmat Li Keqiang.

El a subliniat că unul dintre obiectivele reuniunii de la București este facilitarea contactelor între întreprinderile din China și din Europa Centrală și de Est, pentru ca acestea să aibă o "cooperare complementară" reciproc avantajoasă.

"Scopul nostru este de a îndruma întreprinderile noastre să se cunoască reciproc (...), autoritățile să creeze o ambianță bună pentru cooperarea între întreprinderi. Putem să afirmăm că colaborarea noastră este o colaborare „1+16”, dar rezultatul este mult mai mare decât 17. Această cooperare este favorabilă și cooperării dintre China și UE. Relațiile China — Europa Centrală și de Est se bazează pe respect reciproc și egalitate. Vom continua acest principiu în procesul de colaborare cu dumneavoastră, ca parteneriatul nostru să fie și mai strâns", a spus oficialul chinez.

Li Keqiang efectuează o vizită oficială la București în perioada 25-28 noiembrie, luând parte la Summitul China — Europa Centrală și de Est.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și