Premierul ungar Viktor Orban a obţinut luni undă verde de la parlament pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă pe perioadă nedeterminată, pe care opoziţia o consideră "disproporţionată" în lupta împotriva noului coronavirus, relatează AFP, potrivit Agerpres.
În Ungaria, dar şi în străinătate, legea este văzută de detractorii săi drept un instrument menit a întări controlul guvernului naţional-conservator, folosindu-se de pandemie ca pretext.
Legea a fost aprobată cu 137 de voturi favorabile, în timp ce 53 de deputaţi s-au exprimat împotrivă. Ea introduce astfel o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru răspândirea de "ştiri false" despre virus sau despre măsurile guvernului, în contextul în care puţinele organe media independente din ţară se confruntă deseori cu astfel de acuzaţii.
Noile dispoziţii îi vor permite premierului ungar să prelungească pe termen nedeterminat starea de urgenţă în vigoare de la 11 martie, fără a mai cere aprobarea parlamentului.
În cadrul acestui regim, guvernul poate "suspenda utilizarea anumitor legi prin decret, se poate eschiva de dispoziţii statutare şi poate introduce alte măsuri extraordinare", prin ordonanţe guvernamentale, cu scopul de a garanta "sănătatea, securitatea personală şi materială a cetăţenilor, precum şi economia".
"Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a opri răspândirea virusului. Proiectul de lege se înscrie perfect în cadrul constituţional ungar", a declarat săptămâna trecută ministrul Justiţiei, Judit Varga.
Însă politica pe care o duce Viktor Orban de un deceniu la putere ridică temeri în rândul opoziţiei că liderul de 56 de ani ar putea abuza de aceste mijloace excepţionale. Deja din 2010, conform mai multor organizaţii independente, el şi-a înmulţit atacurile asupra statului de drept în domeniul justiţiei, societăţii civile şi libertăţii presei.
Citiți mai mult pe Digi24
Preluare: Digi24.ro