Cei trei preoţi sătmăreni care ar fi furat moaşte din Grecia în timpul unui pelerinaj au ajuns în România şi au fost chemaţi la Episcopie pentru a da explicaţii în faţa Tribunalului bisericesc numit „Consistoriu”, potrivit ActualMM.ro.
Cei trei au trebuit să dea explicaţii iar completul format din cinci preoţi ai Eparhiei a luat decizia de a-i suspenda de la slujire timp de un an calendaristic.
„Problema este un pic mai veche deja, are aproape două luni de când cei trei preoţi au mers în pelerinaj în Grecia. Ştim cu toţii că s-a întâmplat acel furt al mâinii Sfântului Haralambie. Au fost suspecţi că ar fi fost complici la acest furt şi au fost reţinuţi de autorităţile greceşti. Între timp s-a dovedit că ei n-au furat aceste moaşte ci au recunoscut cei doi laici care au fost împreună cu ei că au săvârşit furtul. În acest moment, ei sunt eliberaţi pe cauţiune, deci din punct de vedere al Episcopiei noi nu putem altceva să facem decât să-i chemăm aici la Consistoriu să-şi expună punctul lor de vedere, să vedem şi alte lucruri, ştiri pe care le-am primit fie din presă, fie oficial, din partea autorităţilor juridice din Grecia şi când se va clarifica total situaţia lor, pentru că sunt doar eliberaţi pe cauţiune. După aceea vom putea să luăm şi noi o hotărâre. Cert este că până la clarificarea situaţiei lor vor fi suspendaţi de la slujire, conform Bisericii Ortodoxe Române”, a precizat preotul Cristian Ştefan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.
Cei trei preoţi, Marius Borhidean, Emanuel Oros si Daniel Popa ar fi organizat, fără ştirea superiorilor, un pelerinaj în Grecia pentru 40 de credincioşi. Preoţii au plecat cu autocarul din Satu Mare până în regiunea Kalavrita, unde au vizitat mai multe mănăstiri. S-au oprit şi la Mănăstirea Megaspileo, de unde au furat, împreună cu doi pelerini din grup, mâna sfântului Haralambie, susţin autorităţile elene. Preoţii spun însă că sunt nevinovaţi şi că li s-ar fi înscenat totul.
„Aşa cum am mai spus, va fi cum va vrea Domnul. Cu voia Domnului sunt toate. Am spus că a fost un abuz al stareţului de acolo care ne-a reţinut cât mai mult să fim cât mai mulţi, să ne poată condamna mai tare. A fost un abuz şi din partea Poliţiei dar şi la insistenţele Mitropolitului care a fost poliţist înainte şi care ştia că dacă suntem mai mulţi vom lua o pedeapsă mai mare. Am contactat un avocat, am intrat în arest şi am căzut aşa în plasă, nevinovaţi”, spune Daniel Popa, unul dintre preoţii acuzaţi.
Preoţii nu mai pot sluji la altar până când magistraţii nu se vor pronunţa în cazul lor. Totuşi, cei trei spun că perioada „de încercare” va trece relativ rapid, pentru că au multe de făcut, fiind Postul Crăciunului.
Preluare: ActualMM.ro