„Avem rachete și bombe pe care le-am primit de la Rusia”, a declarat Lukașenko într-un interviu acordat postului de televiziune de stat rus Rossiya-1, care a fost postat pe canalul Telegram al agenției de știri de stat belaruse Belta.

Lukașenko, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat separat, marți, că armele nucleare vor fi desfășurate fizic pe teritoriul Belarusului "în câteva zile" și că dispune de facilități pentru a găzdui și rachete cu rază mai lungă de acțiune, dacă va fi nevoie.

Putin a declarat vineri că Rusia, care va păstra controlul asupra armelor nucleare tactice, va începe să le desfășoare în Belarus după ce vor fi pregătite facilități speciale de depozitare pentru a le găzdui.

Liderul rus a anunțat în martie că a fost de acord să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus, amintind de desfășurarea de către SUA a unor astfel de arme într-o serie de țări europene de-a lungul mai multor decenii.

Statele Unite au criticat decizia lui Putin, dar au declarat că nu intenționează să își modifice propria poziție privind armele nucleare strategice și că nu au văzut niciun semn că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară.

Belarusul nu va ezita să folosească armele nucleare desfăşurate de Rusia pe teritoriul său dacă va fi atacat, a avertizat marţi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

”Să nu dea Dumnezeu ca eu să fiu nevoit să iau decizia de a folosi aceste arme. Dar nu voi ezita dacă am fi atacaţi”, a declarat Lukaşenko în cursul unei vizite de lucru în regiunea Minsk, potrivit agenţiei de presă belaruse oficiale Belta.

Lukașenko a declarat pentru televiziunea rusă de stat în același interviu, care a fost difuzat marți seara, că țara sa are numeroase depozite nucleare rămase din perioada sovietică și că a restaurat cinci sau șase dintre ele.

Lukașenko, care a permis ca țara sa să fie folosită de forțele rusești care atacă Ucraina, în cadrul a ceea ce Moscova numește "operațiunea sa militară specială", a declarat că desfășurarea nucleară va acționa ca un factor de descurajare împotriva potențialilor agresori.

Belarus se învecinează cu trei țări membre NATO: Lituania, Letonia și Polonia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și