Întrebată de corespondentul AGERPRES cât de periculoase pot fi pentru declanşarea diabetului răcoritoarele cu zahăr şi acidulate, prof. dr. Maria Moţa a spus că, în cantităţi mari, zilnice, pericolul este foarte mare.

"Nu sunt adepta sub nicio formă a băuturilor răcoritoare îndulcite cu zahăr şi a băuturilor răcoritoare acidulate. Trebuie să avem mare grijă, pentru că în ultima perioadă există o tendinţă de a da totul pe răcoritoarele cu zahăr. Sunt foarte periculoase dacă consumi în fiecare zi o sticlă de doi litri, e foarte periculos", a spus prof. dr. Maria Moţa.

Aceasta le recomandă părinţilor care nu fac faţă cererii de Coca-Cola şi nu numai din partea copiilor, să le permită doze cât mai mici.

"Sunt adepta consumului cu măsură. Să nu devină fruct oprit. În momentul în care i-ai interzis copilului să bea Coca-Cola sau orice altă băutură răcoritoare, acolo va fugi. (...) Am văzut că şi marile diete, în afară, au permis 300-400 de mililitri pe zi. Ar trebui doze mici şi părinţii cumva să ştie şi să-şi educe copiii, neinterzicând", a adăugat prof. dr. Maria Moţa.

Nici mâncarea fast-food nu este sănătoasă, motiv pentru care specialiştii folosesc tot mai mult termenul de "junk-food", conform sursei citate.

"Sigur că nu e sănătoasă. E foarte gustoasă. (...) Şi aici ar trebui cu discreţie, tot aşa, neinterzisă, copilul trebuie să cunoască, dar trebuie spus: mergem o dată la două-trei săptămâni, nu se întâmplă nimic. Rău e dacă masa e luată tot din zona fast-food", a atras atenţia preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

O altă problemă a copiilor din ziua de astăzi este faptul că nu mai fac sport. Cel puţin o jumătate de oră de mers pe jos, pe zi, trei ore de sport la şcoală pe săptămână, practicarea şi a altor sporturi i-ar face pe copiii din România mult mai sănătoşi.

Cu toate acestea, statisticile arată că "România este printre ţările cu cei mai puţini copii cu diabet zaharat", a anunţat miercuri, prof. dr. Maria Moţa. În ciudat cifrelor, medicii sunt îngrijoraţi că avem 2.500 de copii cu diabet zaharat la noi în ţară, care, practic suferă de o boală care, până nu demult, era doar a bunicilor lor.

"Avem în România 2.500 de copii români cu diabet zaharat. (...) Nu ştim încă de ce, este posibil ca în România să fi fost o alimentaţie sănătoasă foarte mult timp, dar nu trebuie să ne liniştim cu acest lucru pentru că se întâmplă în toată lumea şi în România, datorită apariţiei obezităţii şi la copii, începe să apară la copii diabetul de tip doi, deci non-insulino-dependent, care până de curând era al bunicilor şi al părinţilor. Deci apare şi creşte la copii diabetul zaharat de tip doi", a subliniat prof. dr. Maria Moţa.

Aceasta s-a declarat îngrijorată de "creşterea anuală cu 3 % a cazurilor noi" de diabet zaharat la copii. Spre exemplu, în judeţul Dolj anual apar cel puţin 6 cazuri noi de diabet zaharat la copii.

"Nu este o alertă la copii, dar trebuie să devină o alertă ca să nu devină cu diabet când vor deveni mari", a comentat preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Aceasta spune că una din urgenţe ar fi asigurarea de pompe de insulină. În prezent există doar 300 în România la un necesar de 10.000, din care un sfert sunt beneficiari copii.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și