"Producţia de gaz intern din depozite este, la ora actuală, de 95%, faţă de alţi ani, când procentul era de doar 25%. Din acest motiv, ANRE nu va creşte mult preţurile finale. La 1 octombrie trebuia, conform calendarului de liberalizare, să creştem preţul cu 3% pentru industrie şi cu 2% pentru casnici, dar, pentru că avem gaze interne stocate, creşterea va fi de 2% pentru industrie şi de 1% pentru casnici. De la 1 ianuarie 2014, probabil că preţul la gaze va fi la fel", a afirmat acesta.

Miercuri, şeful ANRE declara, pentru AGERPRES, că preţul gazelor pentru populaţie va creşte de la 1 octombrie cu cel mult 1%, odată cu bifarea unei noi etape din calendarul de liberalizare a pieţei.

"1 octombrie este următorul termen din calendarul de liberalizare a pieţei gazelor. La această dată, preţul gazelor de producţie internă este programat să se majoreze cu 2%. În ceea ce priveşte preţul final pentru consumatorii casnici, având în vedere influenţa în preţ a gazelor de import şi creşterea preţului gazelor de producţie internă, estimăm o majorare de cel mult 1%", a spus Havrileţ.

România îşi asigură, în medie, 75% din consumul de gaze din producţie internă, iar restul de 25% reprezintă importuri din Rusia. Însă, populaţia şi termocentralele utilizează gaze de import doar în proporţie de aproximativ 5%.

Preţul gazelor de import a ajuns în această perioadă la circa 400 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gazele de producţie internă sunt de două ori mai ieftine, a adăugat Havrileţ.

La 1 iulie 2013, preţul final al gazelor a crescut cu 8% pentru consumatorii casnici şi cu 3% pentru cei industriali.

Următorul pas din calendarul de liberalizare pentru populaţie este 1 octombrie 2013, urmând ca anul viitor să existe o majorare cumulată de 10%, respectiv 2% la 1 ianuarie 2014, 2% la 1 aprilie, 3% la 1 iulie şi încă 3% la 1 octombrie.

În perioada 2015 - 2018, scumpirea va fi de 12% pe an, în patru etape anuale (la începutul fiecărui trimestru).

Începând cu 1 ianuarie 2019, doar consumatorii vulnerabili vor mai plăti preţuri reglementate, stabilite de ANRE, restul consumatorilor urmând să negocieze preţul direct cu furnizorii.

Pentru consumatorii industriali, calendarul de liberalizare prevedea iniţial dereglementarea totală a pieţei până la 31 decembrie 2014, însă, la ultimele negocieri cu FMI, autorităţile române au obţinut o derogare de un an, până la 31 decembrie 2015.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și