Consiliul European a aprobat luni, în urma reuniunii Parlamentului European, prelungirea regimului de roaming la prețurile de pe piața națională până în 2032, informează un comunicat de presă al Consiliului European, citat de alba24.ro
După expirarea actualului Regulament privind roamingul (la 30 iunie 2022), cetăţenii vor putea continua să efectueze apeluri, să trimită mesaje şi să navigheze pe internet atunci când călătoresc în alte ţări ale UE, fără costuri suplimentare.
Regulamentul revizuit privind roamingul ajustează tarifele cu ridicata maxime pentru a asigura faptul că furnizarea serviciilor de roaming cu amănuntul la preţurile de pe piaţa naţională este sustenabilă pentru operatorii din întreaga UE.
Acesta sporeşte transparenţa în ceea ce priveşte serviciile care pot face obiectul unor costuri suplimentare şi, în acelaşi timp, îi va proteja pe clienţi de şocurile unor facturi cauzate de roamingul accidental în reţelele de telefonie mobilă nonterestre atunci când se află pe feriboturi sau în avioane.
”Am votat în Parlamentul European înnoirea roaming-ului fără costuri suplimentare pentru încă zece ani. Cred ca e informație utilă, mai ales pentru românii din diaspora și pentru cei care călătoresc des.
Textul prevede că utilizatorii care călătoresc în interiorul Uniunii Europene pot continua să-și folosească telefoanele mobile fără costuri suplimentare. Am aprobat, de asemenea, interzicerea practicilor care reduc calitatea serviciilor de roaming – cum ar fi trecerea de la 4G la 3G – în străinătate.
Textul solicită, de asemenea, încetarea costurilor suplimentare pentru apelurile inter-UE, stabilite în prezent la 19 cenți pe minut. În cele din urmă, tarifele de roaming, sau prețul pe care operatorii îl percep reciproc atunci când clienții lor folosesc rețele străine, vor fi limitate la 2 euro pe gigabyte din 2022 și vor scădea treptat până la 1 euro în 2027” a menționat europarlamentarul Corina Crețu, pe facebook.
Politica utilizării rezonabile pentru prevenirea roamingului permanent va continua
Comisia poate sugera modificări ale acesteia după o analiză aprofundată a pieţei şi o evaluare corespunzătoare a impactului potenţial.
Regulamentul revizuit include de asemenea măsuri menite să asigure o bună experienţă a clienţilor în ceea ce priveşte calitatea serviciilor şi accesul la serviciile de urgenţă, inclusiv pentru persoanele cu nevoi speciale.
Comisia va monitoriza situaţia şi, dacă este cazul, va prezenta o nouă propunere legislativă pentru a reglementa plafoanele tarifelor cu ridicata şi, eventual, alte aspecte ale pieţei serviciilor de roaming.
În urma aprobării astăzi de către Consiliu a poziţiei Parlamentului European, actul legislativ este adoptat. După semnarea de către preşedintele Parlamentului European şi de către preşedintele Consiliului, actul legislativ se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi va intra în vigoare la 1 iulie 2022.
Preluare: Alba24.ro