Dentistii poarta discutii cu autoritatile pentru folosirea frezelor dentare de unica folosita in cabinete, mai ales in conditiile in care din octombrie intra in vigoare Directiva europeana privind medicina transfrontaliera. Costul unei astfel de freze dentare poate fi intre 5 si 50 de lei, insa specialistii straini atrag atentia asupra riscurilor celor ieftine.

Reprezentantul Asociatiei Internationale a Stomatologilor Gerhard Seeberger spune ca, pentru siguranta pacientilor, se impune strerilizarea si dezinfectarea tututor zonelor in care este tratat acesta.

"In Italia, spre exemplu, 20 la suta din ce plateste pacinetul la dentist merge pe sterilizare. Frezele ieftine se pot rupe, pot face rani", a spus profesorul Seeberger, cu ocazia Congresului international cu tema provocari ale reabilitarii generale si orale, la Bucuresti.

La randul ei, Norina Forna spune ca atutoritatile trebuie sa ii ajute pe practicieni sa poata accesa truse de unica folosinta, pentru ca dotarea unui cabinet costa aproximativ 200.000 de euro.

Primul episod dovedit de transmitere a virusului hepatitei B de la un pacient la altul in timpul unor tratamente dentare a fost raportat in 2007 in Statele Unite.

Potrivit ultimului studiu epidemiologic din Romania, 32% dintre bolnavii de hepatite B si C au fost infectati cu virusurile hepatitice in urma tratamentelor stomatologice.


Preluare: eMaramures.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și