„Se întâmplă rar, dar se întâmplă să existe copii pe care îi tratăm şi pentru care să nu mai putem face nimic. Aceşti copii trebuie să aibă dreptul să decidă în privinţa sfârşitului propriei vieţi”, a declarat Gerlant van Berlaer, medic pediatru şi profesor la Spitalul Universitar din Bruxelles. Alături de alţi 16 pediatri belgieni, van Berlaer a semnat o scrisoare deschisă în noiembrie, prin care le-a cerut senatorilor să voteze legea eutanasierii copiilor. „Nu ne jucăm de-a Dumnezeu. Acestea sunt vieţi care se vor încheia oricium. Moartea naturală ar putea fi îngrozitoare, foarte dureroasă, ceva de care sunt foarte speriaţi […]. Dacă ei spun că nu vor să moară aşa, iar acesta este singurul lucru pe care îl putem face pentru ei, ca medici, cred că ar trebui să ni se permită să îl facem”, a explicat medicul pentru bbc.co.uk, portal care a publicat recent o analiză pe această temă.

Potrivit proiectului de lege care a trecut în decembrie de Senat, cu 50 de voturi la 17, copiii trebuie să înţeleagă ce este eutanasia, iar părinţii şi echipa de medici care îi îngrijesc trebuie să îşi dea acordul. În Olanda eutanasierea copiilor este legală pentru minorii care au peste 12 ani şi care au acordul părinţilor, însă dacă legea belgiană va trece şi de cea de-a doua cameră a Parlamentului, Belgia va deveni prima ţară de lume care va permite eutanasierea copiiilor de orice vârstă.

Dacă senatorii susţinători ai proiectului de lege, descriu suprimarea vieţii unei persoane, la alegerea sa, drept „gestul suprem de umanitate”, există medici care se opun acestei legi şi care spun că nu este necesară. „Dacă nu putem trata durerea, putem seda copiii, iar dacă situaţia este de-a dreptul inumană, putem merge la Comisia de Etică şi cere permisiunea pentru eutanasiere. Dar trebuie să aveam aprobarea mai multor oameni”, explică Marleen Renard, un medic oncolog specialist în îngrijirea paliativă pediatrică la Spitalul Universitar din Leuven.

Moartea unui copil este văzută peste tot în lume ca o tragedie, iar suferinţa lui îi afecteză şi pe cei din jur. Sunt însă cei mici îndreptăţiţi să ceară să le fie luată viaţa mai devreme? Parlamentul belgian urmează să răspundă la această întrebare în primele luni ale lui 2014.


Preluare: Yahoo NEWS

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și