Primăria Fărcaşa are deja doi jurişti angajaţi, iar în ultimele şedinţe din anul 2017, consilierii au aprobat Planul de ocupare al funcţiilor publice din instituţie. În respectivul document sunt 3 (trei) poziţii de jurist, dar se pare că primăria are nevoie să antameze serviciile unui avocat (pe banii contribuabililor) ca să se lupte în instanţă cu patru dintre consilierii care au semnalat o ilegalitate şi care nu doresc să o gireze.

Cei patru consilieri, Ştefan Barta, Daniel Decebal, Dinu-Florinel Onţ şi Radu Buşecan au solicitat anularea a două Hotărâri de Consiliu Local, respectiv 46/2016 şi 91/2016. Cele două Hotărâri atacate de consilieri privesc reabilitarea Căminului Cultural din localitate, pe bani europeni. Iniţiativa este una lăudabilă şi destinată comunităţii, numai că documentele întocmite de oficialii din Primăria Fărcaşa au câteva hibe care se pot transforma într-un adevărat dezastru.

HCL46/2016 prevede reabilitarea Casei de Cultură, iar HCL91/2016 o modifică pe prima, adică îl desemnează pe primarul Ioan Stegerean ca reprezentant în relaţia cu AFIR, organul de finaţare şi prevede că proiectul nu este unul generator de venituri. Mai mult, cei patru consilieri semnalează că în proiectul tehnic, Casa de cultură – care s-a transformat din Cămin cultural fără niciun fel de document – ar urma să aibă montate scaune tip amfiteatru, limitând astfel o serie de evenimente pe care oamenii din comunitate le-ar putea desfăşura acolo.

„Nu suntem împotriva unui proiect destinat comunităţii, mai ales că se realizează cu finanţare de la Uniunea Europeană. Chiar ne bucurăm că se face ceva. Suntem împotriva ilegalităţilor făcute din start. În primul rând vorbim despre un cămin cultural nu despre o casă de cultură. Am fost de acord să renovăm acea casă de cultură până în cele mai mici detalii dacă se respectă proiectul iniţial, nu transformarea ei în amfiteatru, plus că în proiect se reglementază clar că nu este generator de venituri. Deci este clar că nu va mai putea fi închiriat şi nici nu se vor mai putea organiza acolo decât anumite evenimente. Nu este în regulă. Mai mult, cu banii de la UE nu te joci. Dacă ceva nu este în regulă aceştia trebuie înapoiaţi şi îi va da tot comunitatea, nu primarul”, au argumentat consilierii.

Cei patru consilieri s-au adresat instanţei şi au cerut anularea celor două HCL, astfel că pe rolul Tribunalului Maramureş a fost înregistrat pe data de 5.12.2017 un dosar în contencios administrativ şi fiscal. Pentru a se apăra în acest dosar în care figurează ca „pârât”, Consiliul Local Fărcaşa, printr-un memoriu semnat de primarul Ioan Stegerean, doreşte să angajeze un avocat, culmea ca să se apere împotriva consilierilor locali. Aberant este că Primăria Fărcaşa are deja trei jurişti pe care îi plăteşte lunar cu bani grei, în concluzie serviciile unui avocat ar fi de prisos sau cel puţin considerate un moft scump.

În Maramureş sunt cunoscute mai multe cazuri de bani returnaţi pentru neîndeplinirea unor proiecte europene, la Rozavlea şi Cerneşti, localităţi unde primarii s-au ales cu dosar penal în aceste speţe. Şi pentru angajarea avocaţilor, fostul primar de la Sighetu Marmaţiei s-a ales cu o condamnare.

În cadrul şedinţei, consilierii au aprobat prin vot antamarea serviciilor unui avocat. Rămâne de văzut cât de legală este această „manevră” făcută de Stegerean ca să se apere împotriva consilierilor locali.

Mai mult, a afirmat în mod repetat că demersul lui este perfect legal. Asta din punctul lui de vedere, pentru că organele de cercetare ar putea avea altă părere.


Preluare: JurnalMM

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și