Primarul orașului Borșa, Toader Mihali, arată într-un comunicat de presă că închiderea primariei orașului în semn de protest ca urmare a numirii pe criterii politice a noului director al Spitalului de recuperare Borșa nu este „un moft”.
Închiderea primăriei apare ca urmare a dezinteresului manifestat de Guvernul României față de necesitățile județului Maramureș și implicit a orașului Borșa.
Redăm mai jos comunicatul de presă:
Inchiderea Primariei Borsa nu este moft sau abuz, ci
o consecinta a lipsei de atentie din partea Guvernului
Avand in vedere ca in ultimele zile, pe anumite fluxuri de stiri au aparut informatii preluate din surse nedocumentate, conducerea Primariei fiind implicata in actiuni importante in teren, in special in zona Toroioaga, unde a reizbucnit incendiul de padure si unde nu este semnal GSM, consider necesar sa fac urmatoarele precizari:
1. In activitatea mea de primar, am 3 repere majore pe care nu le voi incalca niciodata: Legea, nevoile cetatenilor si cuvantul dat.
2. Inchiderea Primariei, ca semn suprem de protest fata de deciziile politice care dezavantajeaza orasul Borsa s-a facut la solicitarea cetatenilor, a Sindicatului personalului din Spital si in semn de solidaritate cu acestia.
3. Serviciile importante din Primarie (Stare Civila, Registrul Agricol, Casierie) au deservit publicul, uneori chiar in sistem de program prelungit, avand in vedere ca in luna August, aproximativ 5.000 din cei 15.000 de borseni stabiliti in strainatate, se intorc acasa.
4. Toti ceilalti angajati ai Primariei au fost delegati in teren, in vederea consultarii populatiei cu privirea la proiectele mari de infrastructura, pe care Primaria le are in vedere pentru perioada 2014-2020.
5. Revenind la problema care a declansat protestul populatiei si, prin urmare, decizia de a inchide Primaria, va informez ca in prima sedinta, dupa constituirea actualului Consiliu Local, s-a votat in UNANIMITATE, trecerea Spitalului de Recuperare Borsa din administrarea Ministerului Sanatatii in administrarea Consiliului Local. Din pacate, nici pana la aceasta data nu s-a primit un punct de vedere din partea Ministerului, desi le-am comunicat de 2 ori documentatia necesara.
6. Consternarea populatiei s-a produs in primul rand datorita faptului ca persoana desemnata sa conduca cea mai mare institutie din orasul nostru, este aceeasi care a ocupat postul de primar si viceprimar, timp de 12 ani, si in urma caruia a ramas un oras in ruina, datorii de 50 miliarde de lei, precum si investitii din fonduri europene compromise total sau partial, Primaria fiind obligate la plata de despagubiri de ordinul altor zeci de miliarde de lei.
7. Al doilea motiv al nemultumirilor populatiei este acela ca desemnarea directorului s-a facut fara a fi respectate conditiile legale pentru ocuparea functiei de manager de spital, asa cum prevede Art. 178 alin.2 din Legea 95/2006 precum si Regulamentul Ministerului Sanatatii, publicat in M.O. nr. 547/2010. Persoana desemnata nu are nici studiile prevazute de Lege (Art. 1 lit. b - absolvenţi ai unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătăţii şi stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii, sau sunt absolvenţi ai unui masterat sau doctorat în management sanitar, economic ori administrativ organizat într-o instituţie de învăţământ superior acreditată) si, din informatiile noastre, impotriva sa este demarata procedura urmaririi penale (Art. 1 lit 2 din Regulament)
8. Actiunea de protest inceputa in orasul Borsa nu are nici un substrat politic, ci priveste exclusiv nevoia ca cea mai mare institutie din oras, care are un patrimoniu foarte bogat, sa fie administrata de catre reprezentanti alesi de cetateni, respectiv Consiliul Local.
9. Primaria Borsa are mai multe proiecte de reabilitare a obiectivelor de interes public, medical si turistic, pe care Spitalul de Recuperare le are in patrimoniu, dar acestea nu pot fi implementate atata timp cat Spitalul se afla in administrarea Ministerului Sanatatii.
10. Persoanele fizice si juridice care au facut sponsorizari printre care si ma regasesc si eu, in calitate de persoana fizica (mentionez ca am donat suma de 10.000 de Euro, in vederea reabilitarii sectiei de Pediatrie, obiectiv finalizat la aceasta data) nu mai doresc sa sprijine modernizarea Spitalului atata timp cat la conducerea lui se gaseste acest personaj a carui numire este o adevarata batjocura la adresa tuturor cetatenilor orasului nostru.
Pana la solutionarea rationala a acestor probleme reale, in interesul comunitatii, in Borsa va ramane situatia conflictuala actuala, generata de refuzul Ministerului Sanatatii de a renunta la administrarea Spitalului in favoarea comunitatii locale, precum si de decizia sfidatoare prin care un personaj politic compromis a fost desemnat in functia de manager, desi nu indeplineste nici conditiile legale si nici cele morale pentru o asemenea demnitate publica.
Toader MIHALI
Primarul orasului BORSA