”MAE salută punerea efectivă în aplicare a Acordului semnat la Kiev la 2 octombrie 2014 și intrat în vigoare la data de 14 mai 2015. Aproximativ 2 milioane de cetățeni români și ucraineni, de pe o parte și alta a frontierei, sunt potențiali beneficiari ai dispozițiilor acestui Acord. Din momentul în care partea română a demarat procedura de preluare a cererilor pentru eliberarea de permise de mic trafic de frontieră, la data de 3 iulie 2015, Ambasada României la Kiev și oficiile consulare ale României de la Cernăuți și Odessa au primit peste 1.150 de astfel de cereri, în cea mai mare parte primite la Cernăuți”, precizează comunicatul MAE.

Conform MAE, printre măsurile necesare punerii în aplicare a Acordului se numără și demersurile de operaționalizare rapidă a Consulatului României de la Solotvino (regiunea Transcarpatia, Ucraina), care este esențială pentru implementarea Acordului în această regiune componentă a ariei sale de aplicabilitate și care este prevăzută ca atare de dispozițiile Acordului.

Astfel, au fost alocate toate fondurile și resursele de personal necesare, a fost identificat sediul în localitatea Solotvino și au fost solicitate părții ucrainene, în luna iunie, avizele necesare pentru circumscripția consulară a Consulatului (Transcarpatia) și pentru clădirea în care va funcționa oficiul consular. Partea română își exprimă încrederea că răspunsul pozitiv al părții ucrainene va fi transmis în cel mai scurt timp, pentru a permite implementarea deplină și la timp a Acordului, prin procesarea rapidă a cererilor și eliberarea promptă a permiselor.

Acordul reglementează condițiile de desfășurare a micului trafic de frontieră, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat româno-ucrainene de către cetățenii rezidenți în zona frontierei de stat comune a ambelor părți contractante, care intenționează să rămână în această zonă, pe teritoriul celuilalt stat, din motive de ordin social, cultural, familial sau întemeiate economic, pentru o perioadă care să nu depășească 90 de zile de ședere neîntreruptă.

De asemenea, Acordul se aplică locuitorilor zonei de 30 de km situate de o parte și de alta a frontierei comune, care poate fi însă extinsă la maximum 50 de km de linia de frontieră, în cazul unităților administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita celor 30 de km.

De prevederile Acordului beneficiază toate persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puțin 3 ani, în zona de frontieră a României sau Ucrainei. Acestor persoane li se adaugă și soțul/ soția, copiii minori sau majori aflați în întreținere (inclusiv adoptați), chiar dacă aceștia locuiesc de mai puțin de 3 ani în zona de frontieră.


Preluare: ActualMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și