Imobilul a fost mutat din Crăciuneşti în centrul de comună, a fost tencuit manual, cu lut şi balegă de vacă, a fost zugrăvit în culori făcute din var amestecat cu frunză de nucă şi umplut cu obiecte vechi.

Toate reflectă modul de viaţă al ucrainenilor din zonă. „Foarte multe s-au distrus, le scoteu din casă şi le aruncau afară. Am început să le recuperăm de la oameni, pentru că obiectele astea reprezintă o amintire, o moştenire a noastră”, spune Igor Druleac, directorul căminului cultural din Bocicoiu Mare, care se ocupă şi de muzeu.

Marea majoritate a obiectelor au fost donate, unele au fost cumpărate de la localnicii din Lunca la Tisa, Bocicoi şi Crăciuneşti. Aici pot fi văzute obiecte de port popular, de la cizmele „burger”, până la cojoace cusute cu migală, unelte din gospodărie sau opere de artă. „Altădată, lumea purta costum popular. Când luau cizmele burger, cu ţinte, numai puşcau când umblau pe stradă. Acum poartă haine din astea numai la sărbători, mai mult oamenii mai în vârstă”, povesteşte Igor Druleac. La loc de cinste stau o maşină de scris, care a aparţinut unui fost director de şcoală, războiul de ţesut, dar şi unelte mai puţin cunoscute. În holul dintre cele două camera este o unealtă pentru tocat „veji”, după cum le spun localnicii tulpinilor de porumb. „Tocau vejii, îi mărunţeau, îi fierbeau, se punea sfeclă şi se dădeau la animale”, explică Druleac. Tot dintre uneltele folosite altădată sunt plugul de lemn, uneltele pentru făcut draniţe la case sau cele pentru uscat fructe.

Dintre obiectele de artă, cele mai valoroase sunt tablourile vechi. Pe unul dintre ele, un vizitator a vrut să dea 10.000 euro, însă Igor Druleac spune că nu vrea să vândă niciun obiect din muzeu. Crucile vechi, ceasurile cu pendulă, cărţile vechi ucrainene (de prin anii `30-`40) sunt alte mărturii ale vieţii duse de ucraineni altădată. Singurele obiecte româneşti sunt un ziar şi o revistă: „Scânteia” (din 1967), şi „Revistă şi tehnică” (din 1959). În muzeu vin copiii de la şcoală, ca să li se arate cum trăiau cei din comunitatea lor în alte vremuri, dar şi străini care văd muzeul pe Internet. „Nu există alt muzeu al ucrainenilor la noi în ţară”, spune administratorul muzeului.

- See more at: http://www.infomm.ro/ro/detalii/unicat-in-romania-primul-muzeu-al-ucrainenilor-in-bocicoiu-mare-foto#sthash.x6EFDUrS.dpuf


Preluare: infomm.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și