Vremea nefavorabila din ultimele saptamani nu a permis reprezentantilor Asociatiei Historia Viva sa finalizeze cladirile din lemn, insa acestia au dat asigurari ca pana la sfarsitul lunii iunie intregul sat va fi functional. Ei au relatat ca proiectul se va dezvolta pe parcursul anilor si ca ar vrea ca la Firiza-Varatec sa existe pe viitor mic oras negustoresc, pe modelul celor existente in urma cu cateva sute de ani.

„Anul urmator dorim sa extindem satul la niste dimensiuni mai mari, sa trecem la fortificatie de piatra, iar apoi incet-incet, asa cum ar fi evoluta o asezare in mod normal, sa transformam asezarea din satuc in sat, din sat in targ, din targ, de ce nu, in viitorul poate chiar apropiat, in bazele unui orasel negustoresc medieval“, a explicat capitanul echipei combat, Andrei Prian.

Organizatorii spun ca pasii importanti pentru deschiderea satului medieval au fost deja facuti si ca de acum incolo totul va veni de la sine.

„In primul rand ma simt de parca un vis tocmai mi s-a indeplinit. Noi doream acest lucru si doream realizarea acestui parc din 2009, de cand ne-am constituit ca trupa de reconstituire istorica. In momentul cand reconstiuiam istoria pe parte civila si militara nu aveam o casa a noastra. Acum in sfarsit ne simtim de parca am ajuns acasa“, a aratat reprezentantul asociatiei Historia Viva, Andrada Popa.

“Turnirul Transilvaniei”, programat pentru duminica, va fi punctul culminant al manifestarilor care se deruleaza in acest final de saptamana in satul medieval de la Firiza-Varatec. Fiind si o lupta full-contact cu armura, campionatul de lupte medievale - asa-numitul Historical Medieval Battle (HMB) -, este asteptat cu nerabdare de catre musafirii veniti din alte localitati ale Romaniei.

„Suntem pentru prima data invitati aici. Este un loc nou. Vrem sa aratam oamenilor cum se traia in secolele acelea, cum era viata in evul mediu. Deocamdata inca asteptam sa fie totul gata. Sa speram ca verdictul oamenilor va fi OK si ca munca noastra a dat roade“, a comentat Andrei Bacila, care face parte Ordinul Paladinii de Terra Medies de la Medias.

Pe parcursul urmatoarelor doua zile, satul medieval de la Firiza-Varatec va fi gazda mai multor actiuni inedite, printre care un concurs pentru arcasi, lupte HEMA si concursul HMB. Actiunile se vor incheia cu un concert rock sustinut de trupele Radical Acustic si Ad-Hoc.


Preluare: eMaramures.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și