Tratarea tulburarilor mentale, asa cum este schizofrenia sau tulburarea bipolara, in acelasi mod ca o boala nu prezinta niciun fel de beneficii pentru pacient, conform parerii mai multor psihologi de renume, informeaza publicatia britanica The Daily Mail.
Chiar si etichetarea acestor tulburari este contraproductiva, mai sustin ei, precizand ca nu exista niciun fel de dovada medicala care sa indice ca o -criza- sau -un stres emotional sever- poate reprezenta acelasi lucru cu o boala cu origini genetice sau biologice.
In schimb, accentul ar trebui sa cada asupra indepartarii cauzelor stresului emotional pentru a le putea oferi pacientilor -ajutorul de care au nevoie pentru a se recupera-.
Acest apel spre o schimbare de paradigma in abordarea tulburarilor sanatatii mentale a fost respins de majoritatea psihiatrilor. Acestia inca sustin ca medicatia reprezinta cea mai buna modalitate de a lupta impotriva acestor tulburari.
Aceasta dezbatere a revenit in actualitate inainte de lansarea ultimei editii a Manualului de Diagnostic al Tulburarilor Mentale, de catre Asociatia americana de Psihiatrie. Acest manual clasifica multiple tulburari de ordin emotional si comportamental – inclusiv izbucnirile nervoase si ipohondria – drept boli, sugerand ca ar trebui tratate prin administrarea unei anumite medicatii.
Insa intr-un comunicat dat publicitatii de Societatea britanica pentru Psihologie si preluat de Daily Mail este evidentiata nevoia de schimbare a abordarii acestor tulburari.
Astfel, Dr Lucy Johnstone, de profesie psiholog clinic, care a participat la redactarea acestui comunicat, sustine ca nu exista nicio baza stiintifica pentru tratarea -stresului emotional- ca pe o boala fizica.
Preluare: www.ziarmm.ro