Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Stiința și Cultură (UNESCO) va analiza săptămâna viitoare o listă de tradiții culturale vii ale căror candidaturi au fost depuse pentru a fi incluse pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, informează miercuri agențiile AFP și EFE.
Pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, care cuprinde 46 de candidaturi, figurează și România cu procesiunea de Sfânta Marie Mare de la Moisei.
Comitetul interguvernamental de salvgardare a Patrimoniului cultural imaterial se va reuni în perioada 24 — 28 noiembrie la sediul organizației din Paris pentru a examina candidaturile. Cele aprobate vor permite statelor să mobilizeze cooperarea asistenței internaționale necesară pentru a conserva acest patrimoniu amenințat.
Pe lista celor 46 de candidaturi se mai află "tamborradas" din Spania (acompaniamentul tobelor de la sărbătorile tradiționale din Aragon sau Murcia), dansurile și cântecele "pujllay" și "ayarichi" tradiționale ale culturii yampara din Bolivia; dansul acrobatic "capoeira" brazilian, dansul chinez din Chile, sărbătoarea Fecioarei Candelaria din Perú, meșteșugul hârtiei marmorate turcești, tradiția saunei cu fum din Estonia, muzica și dansurile tradiționale din Guadalupe, "askiya", arta de a glumi, din Uzbekistan, sau poezia cântată Zajal din Liban.
Cécile Duvelle, responsabila UNESCO a acestui patrimoniu, a lansat un apel statelor membre să se mobilizeze pentru a salva tradițiile comunităților amenințate cu dispariția, subliniind că Patrimoniul cultural imaterial, contrar celui al monumentelor, "odată ce a murit nu mai poate fi restaurat".
Însă ea a subliniat că este important să fie reținută lista salvgardării urgente, mai degrabă decât focalizarea pe o listă reprezentativă care nu implică o acțiune urgentă. Printre cele opt tradiții aflate în pericol figurează arta marțială kun Kbakktor din Cambodgia, arta tradițională a olăritului din Croația sau tradițiile orale Tolupanes din Honduras.
Din 2001, UNESCO stabilește o listă a acestor tradiții, amenințate cu degradarea sau dispariția, care este diferită de cea a siturilor naturale sau culturale.
În total 161 de țări au semnat Convenția pentru salvagardarea patrimoniului cultural imaterial al Unesco de la aprobarea sa, în 2003. Printre puținele țări care nu s-au alăturat acestui acord se numără SUA, Rusia, Canada, Marea Britanie sau Australia.
Preluare: AgerPres