Bacalaureatul desfăşurat în Maramureş se află din nou sub lupa oamenilor legii. De această dată, vorbim despre o suspiciune de fraudare a examenului naţional în judeţ. Ancheta este confirmată de către oficialii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), cei care instrumentează dosarul, anunță InfoMM.ro.
Iniţial, informaţia conform căreia în Maramureş s-ar derula o anchetă pe marginea examenului de bacalaureat a venit pe surse. Tocmai de aceea, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean nu au dorit să confirme sau să infirme informaţia venită pe surse, menţionând acelaşi mesaj obsesiv prin intermediul purtătorului de cuvânt, conform căruia „din punct de vedere instituţional şi personal fiecare examen naţional a fost gestionat cu maximă responsabilitate şi că s-au luat toate măsurile pentru ca aceste examene să se deruleze corect, conform legii, că a existat monotorizare din partea Ministerului Educaţiei Naţionale, din partea Corpului de Control al domnului ministru, s-au făcut chiar şi filtre proprii de monotorizare prin inspectorii şcolari tocmai pentru a se asigura deplina corectitudine a examenelor”, au explicat reprezentanţii ISJ Maramureş, care au adăugat că “noi nu mai avem altfel de informaţii”.
De asemenea, Inspectoratul, prin purtătorul de cuvânt Adriana Meşter a precizat că de la examenul de bacalaureat până în prezent “nicio instituţie nu s-a deplasat la sediul ISJ Maramureş pentru verificări în privinţa examenului de bacalaureat”. De asemenea, potrivit lui Meşter, la Inspectorat nu a ajuns Corpul de Control al primului-ministru, aşa cum s-a vehiculat, ci doar un membru al Corpului de Control al ministrului educaţiei, lucru stipulat prin metodologia de organizare a examenului de bacalaureat.
Anchetă confirmată de DNA
De cealaltă parte, reprezentanţii Biroului de informare şi relaţii publice din cadrul DNA au remis un răspuns oficial adresei trimise de publicaţia Glasul Maramureşului, în care confirmau ancheta. “Pe rolul DNA - Serviciul Teritorial Cluj se află în lucru un dosar penal în care se desfășoară cercetări cu privire la fraudarea examenului de bacalaureat în județul Maramureș. În acest moment, în cauză nu există persoane suspecte, în dosar fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă”, a fost răspunsul DNA. Imediat a apărut informaţia că lucrările ar fi venit de la centre de examinare din Baia Mare, Sighetu Marmaţiei sau Târgu Lăpuş. Surse din cadrul administraţiilor locale din teritoriu nu au confirmat, nici infirmat informaţia, arătând că sunt străini de vreo anchetă a oamenilor legii în unităţile lor teritoriale.
Zeci de lucrări ridicate de la Şcoala “Lucian Blaga”
Conform metodologiei de organizare a examenului de bacalaureatului, nu toţi elevii sunt evaluaţi în unitatea de învăţământ unde studiază. Mulţi din ei sunt nevoiţi să se deplaseze în centre de examinare, unde vin elevi din mai multe licee. După centralizarea lucrărilor, acestea ajung în centrele de evaluare amenajate în judeţ. Acestea au fost patru la număr în prima sesiune a examenului, cea din iunie-iulie şi doar două, în cea de toamnă. Conducerea ISJ Maramureş, prin vocea purtătorului de cuvânt, Adriana Meşter, a refuzat să menţioneze care sunt numele centrelor de evaluare, precizând că acest lucru nu poate fi oferit publicităţii, lucru negat de surse din cadrul sistemului educaţional. Sursele spun şi faptul că lista centrelor de evaluare este publică. Din informaţiile obţinute, pe lista respectivă figurează, printre altele, şi Şcoala “Lucian Blaga” din Baia Mare. De aici au fost ridicate copii ale lucrărilor de la examenul de bacalaureat. “Unitatea de învăţământ a fost centru de evaluare atât la prima, cât şi la cea de-a doua sesiune. Nu ştim încă despre care sesiune e vorba. Au venit să ridice lucrările în cursul săptămânii trecute. Ştim doar că este vorba despre câteva zeci de lucrări. Doar ei au intrat în arhive şi au luat dosarele de care au avut nevoie. La “Lucian Blaga” au ajuns, din informaţiile noastre, lucrări de la centre din Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei. Nu ştiu dacă au fost şi din alte localităţi”, au arătat sursele.
Conducerea ISJ, chemată la raport
Deocamdată nu se cunoaşte dacă au fost ridicate lucrări şi de la celelalte trei centre de evaluare, de asemenea şcoli de pe raza municipiului Baia Mare. Cert este faptul că direcţiunea unităţii de învăţământ nu a dorit să facă declaraţii, pasând responsabilitatea către ISJ Maramureş. Cert este faptul că pe fir a intrat şi reprezentantul guvernului în teritoriu, Anton Rohian, prefectul spunând că nu are la cunoştinţă nicio informaţie cu privire la anchetă. Totuşi, Rohian a declarat că va avea o întâlnire cu conducerea ISJ Maramureş în cursul zilei de joi.
Surse din cadrul sistemului educaţional spun că “va fi mare scandal” în perioada următoare, întrucât ancheta constituie o pată pe învăţământul din judeţ. Din nefericire, este pentru a doua oară în istorie când “examenul de maturitate” intră sub incidenţa legii. Anul 2008 a adus celebrul dosar “Mită la bac” care s-a terminat cu condamnări la închisoare. De data aceasta, însă, deocamdată, vorbim strict de “verificări ale dosarelor”.
Preluare: InfoMM.ro