Conform noului regulament, aflat in discutie la nivelul Uniunii Europene, semintele vechi, rare sau traditionale, pastrate de sute de ani de tarani nu prezinta suficienta puritate a materialului genetic, calitate si siguranta pentru consumatorii europeni. Oficialii de la Directia Judeteana pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Maramures sustin ca nu se poate renunta la soiurile traditionale, mai ales ca in judet exista un anumit specific.

"In Romania trebuie sa ne mentinem punctul de vedere in ce priveste aceasta reglementare europeana si sa protejam acele seminte traditionale care au efecte pozitive in productiile agricultorilor. La noi, in zona Maramuresului, exista acele seminte traditionale, pe care batranii, strabunii nostri, le-au cultivat, le-au intretinut, dau rezultate foarte bune la noi in zona si ar fi pacat ca aceste seminte sa fie interzise si sper sa existe acea derogare la zonele cu traditionalitate", a declarat directorul DADR Maramures, Virgil Tantas.

De cealalta parte, agricultorii maramureseni critica aceasta propunere, aratand ca de pierdut vor avea si consumatorii care nu vor mai gasi pe tarabe legumele proaspete, gustoase si sanatoase cu care erau obisnuiti.

"Asta-i buna: a noastra samanta, nu de-afara. Rosii is buni ai nostri. Otrava de afara sa mancam noi, domnule. De-afara numai otrava, toate magariile, o rosie adusa de-afara sta o luna si a noastra putrezeste in doua zile, ca-i originala", a declarat unul dintre taranii maramureseni care isi vindea produsele in Piata Izvoarele.

"Am imbatranit, suntem de 70 de ani. Cu seminte romanesti am trait, asa traim, romaneste, nu sa mancam din strainatate toate injectate. Noi suntem romani, romaneste sa mancam", a punctat o alta taranca din judet.

Daca intentia UE de a interzice vanzarea de soiuri traditionale necertificate se va transpune in practica, Romania ar fi una dintre cele mai afectate tari din cadrul Uniunii, patru milioane de tarani fiind nevoiti sa se alinieze noilor prevederi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și