„Diagnosticul de siguranţă a fost pus în urma analizei toxicologice, efectuate la Institutul de Medicină Legală din Timişoara. Am discutat azi cu cei de la serviciul de medicină legală şi mi-au spus că în 14 cazuri există o relaţie de cauzalitate directă, şi anume intoxicaţie cu alcool metilic. În zilele acestea, primim oficial înştiinţarea”, a precizat dr. Rahotă.

Directorul DSP a precizat că produsul „Alcofarm”, fabricat de SC PET & Ady Trading SRL, Năsăud, judeţul Bistriţa-Năsăud, deşi este o loţiune de îngrijire a epidermei cu rol antiseptic, aşa cum scrie mărunt pe etichetă, având, potrivit etichetei, un conţinut de 37% alcool etilic, după analizele de laborator s-a identificat o concentraţie de peste 60% alcool metilic, foarte dăunător sănătăţii.

„Este un produs contrafăcut! Prezentarea comercială a flaconului Alcofarm induce în eroare cumpărătorii, pentru că lichidul are aceeaşi culoare, albăstrui şi chiar formă a flaconului ca şi pentru spirtul medicinal”, a precizat medicul.

Consumul spirtului medicinal, în general, este o practică destul de obişnuită la ţară, a menţionat dr. Rahotă, toţi aparţinătorii care au dus pacienţii la spital afirmând că ei consumă în mod frecvent spirt medicinal.

„Noi am luat probe pentru spirt, dar acestea erau în regulă. Numai că am luat probe şi din această loţiune, pe etichetă fiind trecut alcool etilic 37%, iar când am recoltat - pentru că am vrut eu să văd ce este cu această sticluţă - s-a identificat alcool metilic peste 60%!”, a subliniat directorul DSP Bihor.

Ca urmare, Direcţia de Sănătate Publică a informat, începând de miercuri Ministerul Sănătăţii, Institutul de Sănătate Bucureşti, autorităţi locale, toate primăriile din judeţ, pentru că s-ar putea să existe flacoane la oameni acasă, medicii din judeţ, instituţiile de cult ca să spună oamenilor să nu folosească intern această loţiune. De asemenea, a fost anunţat pe sistemul rapid de alertă RAPEX, pentru a limita consumul acestui produs.

DSP Bihor a dispus efectuarea unor controale mixte în colaborare cu inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, la agenţi economici, depozite, distribuitori sau unităţi de desfacere. Firma producătoare din Bistriţa distribuie în toată ţara, inclusiv la sate.

DSP a identificat o firmă distribuitoare în judeţul Bihor şi a rechemat de pe piaţă toţi agenţii economici care au cumpărat de la firma distribuitoare pentru a face dovada denaturării lor. În colaborare cu inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, s-a pus sechestru, până în prezent, pe 1.500 de flacoane. Produsul Alcofarm va fi retras de pe piaţă deoarece pune în pericol sănătatea oamenilor.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și