Volumul al doilea al „Jurnalului” redactat de universitarul și scriitorul Nicolae Iuga a apărut recent cu titlul În amiaza vieții (Ed. Grinta, Cluj-Napoca, 2021).
Însemnările din acest volum acoperă activitatea autorului de pe la începutul anilor 1990, implicarea sa în viața politică și administrativă, considerații despre fenomenul numit Piața Universității din aprilie-iunie 1990, ingerințele politice și lucrăturile FSN din zona Inspectoratului Școlar al județului Maramureș, experiența jurnalistică, impostura, grandomania și invidia din lumea universitară băimăreană, declinul cultural și degradarea continuă a soocietății românești contemporane.
Scriitorul își motivează publicarea acestor pagini, arătând că Jurnalul unui autor de lucrări teoretice poate să aibă o relevanță aparte. Spre deosebire de un romancier de exemplu, aici nu este vorba de o privire indiscretă în laboratorul interior, în care se creează imagini și personaje, ci este mai curând impulsul de a da seamă de împrejurările exterioare, istorice ale vieții, pentru că Istoria în esență este Filosofia care se revelează exemple. Scriitorul dă glas zbuciumului sufletesc al personajelor sale, iar omul de știință își poate prezenta propria-i luptă cu aspirațiile și adversitățile cotidiene într-un fel în care aici să se regăsească și alții, mai mult decât simplele biografii comune o pot spune.