Solutia nu este insa agreata de reprezentantii bancilor, care se tem ca reducerea creditelor va duce la instabilitatea sistemului.

Parlamentarii din Comisia de buget finante au cerut bancilor informatii clare despre modul in care si-au ajutat clientii care nu pot plati creditele in franci elvetieni. Pe motiv ca sistemul a ajutat prea putin datornicii, alesii vin cu o idee pe care vor sa o transpuna in lege.

Viorel Stefan, presedintele Comisiei de Buget din Camera Deputatilor: "La momentul conversiei sa se opereze un discount. Ca acest lucru se va aseza pe 15% discount pe 20-25% e greu sa spun astazi. Un singur lucru pot sa spun, din informatiile mele Volksbank, care este singura banca care a ajustat astfel peste 17.000 de dosare de credite, a operat cu un discount de 22% si toata lumea a fost multumita. Deci, ceea ce a putut sa faca Volksbank ar putea teoretic sa faca orice institutie de credit avand in vedere ca Volksbank este banca care a avut cel mai incarcat portofoliu de astfel de credite."

Impactul este unul considerabil si ar putea duce la instabilitatea sistemului, au replicat reprezentantii asociatiei romane a bacilor.
Florin Danescu, presedinte executiv ARB: "Bancile trebuie sa gaseasca solutii cu fiecare client in parte, individual."

Mai mult, bancherii sustin ca dintre cele aproape 64.000 de credite in franci, cate erau contractate pana la sfarsitul lunii iunie, aproape 20.000 de clienti si-au refinantat datoriile in conditii noi. Clientii spun insa ca cifrele nu sunt adevarate.

Alin Iacob, presedinte AURSF: "Sunt si oameni care din disperare de cauza au venit pe soluti proprii ale bancilor si unele dintre aceste acte aditionale sunt dintre cele care au fost impuse pentru a scadea pe o perioada limitata costurile pentru 3 luni, 6 luni, deci perioada limitata."

Ideea alesilor ar trebuie sa fie transpusa in lege in urmatoarele saptamani.

In Polonia, Parlamentul discuta deja o lege prin care o jumatate de milion de oameni si-ar putea converti creditele din valuta in zloti, la cursul de schimb de la data semnarii contractului.

Si in Croatia, Guvernul intentioneaza sa acorde aceeasi facilitate oamenilor cu imprumuturi in franci elvetieni.


Preluare: StirileProTv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și