Astfel, tinerii cu vârsta până la 21 de ani, precum și cei care au luat permisul de mai puțin de un an, nu vor mai putea conduce mașini care dezvoltă mai mult de 100 de cai putere.

Legea îi vizează pe posesorii de permise pentru categoria B și prevede și o limită maximă în cazul vehiculelor electrice - cel mult 75 de kw.

De asemenea, noua lege vine și cu modificări privind practica în timpul școlii de șoferi. Numărul minim de ore de pregătire teoretică va fi de 25, iar cel de pregătire practică - de 45, față de 30 în prezent.

Propunerea legislativă mai prevede ca Poliţia să aibă obligaţia să-i avertizeze pe şoferi cu privire la prezenţa radarelor pe drumuri.

„Odată cu aglomerarea traficului, îndeosebi în mediul urban, se simte nevoia stabilirii de reguli noi, dar şi de consolidarea unor relaţii civilizate între reprezentanţii poliţiei rutiere şi participanţii la trafic. In acest sens, considerăm că se impune dedicarea unui capitol distinct prevenţiei, atât în ceea ce priveşte atitudinea poliţiei rutiere faţă de participanţii la trafic cât şi prin implementarea de măsuri suplimentare de siguranţă pentru participanţii vulnerabili la accidente în traficul specific mediului urban (pietoni, copii), în anul 2021 România continuând să fie pe primul loc în Uniunea Europeană la rata deceselor cauzate de accidente rutiere. Nu în ultimul rând, se propun măsuri de înăsprire a pregătirii candidaţilor la obţinerea unui permis de conducere şi de profesionalizare a examinării acestora, un prim pas în sporirea exigenţelor legate de obţinerea permisului şi în crearea unui climat mai sigur pe drumurile publice”, se arată în expunerea de motive.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și