Deputatul PSD Florin Gheorghe a iniţiat un proiect de lege prin care intenţionează să modifice felul în care se poate obţine permisul auto, prin introducerea a două probe suplimentare: condus în poligon şi traseu pe timp de noapte.

"Examenul pentru obţinerea permisului de conducere constă în susţinerea unei probe teoretice de verificarea cunoştinţelor şi a trei probe practice pentru verificarea aptitudinilor şi a comportamentului, corespunzăror categoriei de permis solicitat", potrivit proiectului de lege, depus la Camera Deputaţilor.

"Am propus ca probele de examinare pentru obţinerea permisului să fie 4 şi nu 2 cum sunt în prezent. Astfel, pentru a obţine permisul de conducere, vor fi obligatorii atât proba teoretică, cât şi trei probe practice: proba de condus în poligon, proba practică de traseu în localitate şi proba practică pe timp de noapte. Am toată încrederea că şi colegii parlamentari vor conştientiza faptul că o asemenea modificare legislativă este un imperativ şi că trebuie să o adoptăm cât mai curând" a spus Gheorghe, potrivit unui comunicat de presă.

Deputatul a motivat iniţierea acestui proiect de lege prin reducerea numărului de accidente de circulaţie datorat slabei pregătiri a şoferilor, situaţie datorată relaxării condiţiilor obţinere a permisului auto.

"În ultimii 26 de ani condiţiile şi modalităţile de instruire şi de examinare a noilor conducători de autovehicule s-au relaxat atât de mult, încât nu m-ar mira ca, din populism, să auzim că s-a renunţat definitiv la examinare, iar permisul se obţine mai uşor decât un bilet de autobuz, poate chiar prin SMS", a afirmat Florin Gheorghe.

Instructorii sunt, însă, de altă părere. ”Examenul auto nu este deloc ușor. O arată statisticile Poliției, care spun că, zilnic, doar aproximativ o treime din candidați obțin permisul”, afirmă, într-un interviu la RFI, instructrul auto Nicu Gheorghe, care deține o școală de șoferi în București.

În plus, mai spune el, măsura reintroducerii probei poligonului ar fi foarte greu de implementat: ”S-a mai cerut introducerea acestor probe de-a lungul timpului. Măsura ar fi binevenită, dar sincer, în momentul de față, ea nu se va putea aplica, având în vedere că ar fi nevoie de niște investiții. Dacă statul român (...) ar achiziționa și administra niște poligoane, cred că s-ar putea. Dar până acum toate încercările au eșuat. În acest moment nu există aceste poligoane. Ar trebui mulți, mulți bani investiți și personal în plus”, afirmă Nicu Gheorghe.


Preluare: rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și