Propunerea legislativă vizează modificarea Legii nr.421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate. Aceasta a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere, pe 14 noiembrie.

Inițiativa legislativă modifică definiţia vehiculului abandonat, pentru a-i aduce acesteia un plus de precizie, astfel încât să poată fi folosită în mod cotidian de către autorităţile locale.

Astfel, conform proiectului, un vehicul abandonat este definit drept „vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, al cărui termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat de 6 luni şi care este neasigurat pentru răspundere civilă pentru caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie”.

În România, una din două persoane adulte deține permis de conducere

„În România, potrivit ultimelor statistici, în 2021, numărul celor care deţineau un permis de conducere era de 8.298.956 de persoane, ceea ce reprezintă 43% din totalul populaţiei ţării şi 53% din populaţia adultă. Practic, una din două persoane adulte deţine permis de conducere.

La finalul anului 2021, parcul auto din România avea 9.661.483 de vehicule înmatriculate. Dintre acestea, 7.611.039 (78,7%) erau reprezentate de autoturisme.

Mașinile cu ITP expirat și fără RCA vor putea fi considerate vehicule abandonate

„Aplicarea prevederilor prezentei legi va avea ca efect eliberarea spaţiilor aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unei unităţi administrativ-teritoriale, în vederea folosirii acestuia în scopuri utile, descongestionarea trotuarelor localităţilor şi a carosabilului, ocupate în prezent de asemenea vehicule, cu efecte benefice asupra fluidizării traficului, precum şi asupra mediului înconjurător”, a mai explicat inițiatorul proiectului, deputatul Alin Apostol.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și