Derulat de Asociația Romanian Film Sector, proiectul, care a sprijinit cea de a cincea ediție a Festivalului intercultural de tradiție maramureșeană "Drumul lung spre Cimitirul Vesel", a avut ca punct de plecare observația că un turist petrece, în medie, la Săpânța, doar 45 de minute.

"Anual trec în grabă zeci de mii de vizitatori pragul Cimitirului vesel, înțelegând puțin despre esența vie a Săpânței. Proiectul nostru încurajează un turism de explorare, de căutare, unde vizitatorul curios și răbdător este răsplătit cu întâlniri și experiențe fără egal", a afirmat joi, într-o conferință de presă, coordonatorul și inițiatorul proiectului, Peter Hurley.

Directorul Muzeului Țăranului Român, Virgil Nițulescu, a elogiat perseverența, dăruirea și profesionismul irlandezului.

"Peter Hurley este un român prin adopție este foarte iubit în România și merită din plin dragostea noastră", a afirmat directorul Muzeului Țăranului Român.

Cea de-a cincea ediție a Festivalului a inclus concerte de muzică tradițională și simfonică în interpretarea a 120 de muzicieni din România, Spania și Irlanda, ateliere de meșteșugărit, degustări de produse locale și vizite în casele meșterilor maramureșeni.

"Conceput să atingă punctul maxim chiar de Sfânta Maria, când tot satul merge la biserică și petrece în haine tradiționale de sărbătoare, evenimentul a îmbinat componentele esențiale pentru conservarea satului românesc: tradițională, spirituală și turistică", a adăugat Hurley.

Proiectul, desfășurat pe perioada 4 august 2012 — 3 decembrie 2014 și co-finanțat de Uniunea Europeană — Fondul European de Dezvoltare Regională, are o valoare totală de 1,027 milioane de lei.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și