Reprezentanţii USR au acuzat puterea că nu i-au lăsat să îşi prezinte punctul de vedere pe lege.

Printre modificările admise se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale, se introduce un impozit de 15% şi se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei.

”Vă înţeleg poziţia extrem de ingrată, trebuie să reprezentaţi o coaliţie de guvernare, al cărui premier are o pensie specială de 18.000 de lei. Este şi angajat al guvernului este şi pensionar de lux”, a declarat senatorul Ştefan Pălărie (USR) în cadrul dezbaterii din comisiile reunite, potrivit News.ro.

El a arătat că actuala Putere îşi bate joc de pensionarii României şi au acuzat că nu există niciun impact bugetar al legii, câţi bani vor economisi.

”Vedem o zgârietură superficială a acestor privilegii, cu tot felul de acrobaţii, de impozitare a unei bucăţele care depăşeşte o anumită sumă şi o anumită plafonare dar nu de eliminare a luxului, a privilegiului şi nici măcar de trecere pe principiul contributivităţii”, a arătat Pălărie, precizând că actuala propunere are lacune îngrozitoare.

”PSD și PNL nu au eliminat nicio pensie specială, în timp ce AUR a făcut blat cu coaliția de guvernare. Preferă să piardă sute de milioane de euro din PNRR pentru școli și spitale decât să renunțe la pensiile specialilor.” - a transmis USR pe Facebook.

Senatorul Virgil Guran (PNL) a arătat la rândul lui că ”pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale”.

”Am văzut o afirmaţie legată de premierul Ciucă, premierul Ciucă are pensie de serviciu. Specială e interpretată de USR, că la USR totul e special”, a spus Guran.

”Sunt de acord cu contributivitatea, dar trebuie să reţinem un lucru, în armată, în sistemul de apărare, interne, există următorul principiu, pensiile sunt acordate din bugetul acelor instituţii, nu din bugetul asigurărilor de stat”, a completat Guran.

Printre amendamentele admise, depuse de coaliţia de guvernare, se află principiul potrivit căruia nicio pensie nu va depăşi veniturile din timpul activităţii.

De asemenea, se introduce un impozit de 15%, iar pensiile speciale se vor indexa anual cu rata inflaţiei.

Nu se va mai permite cumulul pensiilor speciale, dacă cineva a activat în două sisteme speciale, iar în cazul pensiilor din Apărare se elimină cinci sporuri din baza de calcul pentru pensie.

”Nu treceţi pe contributivitate şi nu desfiinţaţi nicio pensie astăzi”, a spus şi senatoarea Simona Spătaru, arătând că cei de la Putere au creat o nouă pensie specială pentru cei din justiţie.


Preluare: stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și