"Și în acest caz, coperțile dosarului sunt politice, hârtia pe care sunt scrise actele procedurale este hârtie politică, agrafele folosite pentru conexări și disjungeri au fost politice", a declarat Adrian Năstase în ultimul cuvânt.
El a făcut referire atât la ancheta, care ar fi pornit ca un dosar politic, cât și la controalele demarate în 2001 de primarul general al Capitalei la șantierul din str. Zambaccian și de plângerea penală formulată de Alianța DA în 2004.
"Politicul parazitează și bruiază grav această cauză. Majoritatea celor care mă consideră vinovat în opinia publică nu au citit o filă din acest dosar. Pur și simplu invocă o vinovăție politică. Mă vor condamnat, din principiu. Sunt vinovat pentru că ei votează altfel. Gândesc altfel. Le sunt antipatic. La rândul lor, cei care mă cred nevinovat gândesc tot politic. Nici ei nu au citit dosarul. Justiția, însă, trebuie să se bazeze pe fapte. Pe dovezi", a mai spus fostul premier.
Năstase a mai declarat că în calitate de om politic s-a bazat mereu pe fapte și a amintit unele dintre măsurile pe care le-a luat în calitate de prim-ministru. În plus, a spus că nu a primit sute de chiuvete sau bideuri ci, dimpotrivă, a donat statului, împreună cu soția, 1.000 de hărți vechi ce constituie în prezent cel mai mare muzeu de acest gen din Europa.
"Justiția trebuie să se bazeze pe dovezi. Spre deosebire de echipa fostului procuror șef alDNA care, mai întâi, a stabilit că vinovatul sunt eu și doar apoi a început să caute probe. Iar pentru că nu le-au găsit, le-au inventat. Va rămâne antologică formula corpului delict, pentru perioada 2002-2003, constând din bancnote fabricate de Trezoreria americană în 2004 și 2005", a mai spus Năstase.
El a continuat cu faptul că ceea ce se judecă de fapt la ÎCCJ este o imagine și există persoane care vor o imagine a unui Năstase avut și corupt.
"Îmi este clar că pentru DNA acest dosar are în continuare o miză deosebită. Sentința din acest dosar ar trebui să justifice eforturile extraordinare umane și financiare din acești ani. Sunt nevinovat. La fel, soția mea — târâtă, fără vină, în acest proces. Știu însă, ca jurist, că în acest dosar nu există nimic să ne incrimineze. Și acest lucru ar trebui să fie suficient pentru achitare", a încheiat Adrian Năstase.
La rândul ei, Dana Năstase a susținut cu tărie că nu a comis nicio infracțiune și că timp de opt ani a stat să citească circa 12.000 de pagini ale dosarului pentru a înțelege acuzațiile.
"Singurii bani pe care i-am dat lui Păun au fost cei 35.000 de dolari pentru medicamente, pentru tratamentul mamei mele, grav bolnavă la acel moment. Bunurile provenite din China mi le-am achiziționat singură, conform actelor pe care le-am depus la dosar", a declarat Dana Năstase în ultimul cuvânt.
Ea a menționat că nu a intermediat, nu a instigat și nu a ajutat pe nimeni să comită vreo infracțiune.
"Onorată instanță... sper... sper să dați o hotărâre dreaptă pentru a pune capăt calvarului la care suntem supuși eu și familia mea", s-a adresat instanței, printre suspine, Dana Năstase.
Avocatul Viorel Roș a cerut instanței achitarea soției fostului premier și pentru infracțiunea de complicitate la luare de mită și pentru șantaj și a arătat că "Dana Năstase este o ființă speriată, nu mai vorbește, nu se mai poate vorbi cu ea".
Și avocații lui Adrian Năstase, Ioan Cazacu, Lucian Bolcaș și Mihai Irimia, au cerut achitarea clientului lor și au afirmat că fostul consul al României la Shanghai, Ioan Păun, este o persoană șantajabilă, iar declarațiile sale au fost date sub presiune, după ce inițial procurorii DNA începuseră urmărirea penală împotriva sa.
În martie 2012, un complet de trei judecători de la Curtea supremă l-a condamnat pe Adrian Năstase la trei ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj și l-a achitat pentru infracțiunea de luare de mită.
Magistrații au mai decis atunci achitarea soției lui Adrian Năstase, Daniela Năstase, pentru infracțiunile de complicitate la luare de mită și pentru spălare de bani și condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare pentru participație improprie la folosirea la autoritatea vamală de documente false.
ÎCCJ a mai hotărât condamnarea Irinei Jianu la trei ani de închisoare pentru participație improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și