Conform b1tv.ro, Jourova a reproșat apoi că „subestimăm influența propagandei ruse” și a îndemnat statele membre să investească mai mult în „comunicații strategice și lupta împotriva dezinformării”. Potrivit unor surse de la Bruxelles, la inițiativa vicepreședintelui UE se lucrează la introducere a unei legi în UE pentru identificarea și izolarea „agenților străini”.

Într-un articol de opinie pentru Evenimentul Zilei, jurnalistul Dan Andronic a vorbit, în acest context, despre cum poate fi definit „agentul străin” și cum acționează propaganda rusă în România.

Ce înseamnă „agent străin”

Potrivit definiției date de SUA, un „agent al unui guvern străin” este orice persoană care acționează ca agent, reprezentant, angajat, sau care acționează la ordinul, cererea sau sub conducerea sau controlul unui „agent principal străin” și face un anumit tip de acțiuni.

De exemplu, un agent străin intervine pentru a influența orice funcționar al guvernului SUA sau publicul american în ceea ce privește politica internă sau externă, acționează în Statele Unite în calitate de consilier de relații publice, agent de publicitate, angajat al serviciilor de informare sau consultant politic sau reprezintă în Statele Unite interesele unui mandar străin în fața oficialilor sau agențiilor guvernului SUA.

Cum acționează propaganda rusă în România

Dan Andronic a susținut în articolul său că dintotdeauna serviciile rusești au avut o prezență activă în România, iar rezultatul e ce vedem azi.

„Unii se revendică la ideologia lui Alexandr Dughin, alții au trecut prin birourile de la Kremlin în calitate de agenți de influență, alții justifică invazia rusească în Ucraina prin așa-zisele declarații naziste ale oficialilor de la Kiev, mulți dau din cap.

Sunt cei care caută nuanțe într-un conflict în care mor zilnic 500-1000 de oameni de ambele părți. Deși este genul de eveniment dramatic în care nuanțele nu există, în care albul este doar alb, iar negrul doar negru. Rusia este stat criminal, agresor, iar Ucraina își apără țara, ce se poate spune mai mult decât atât? Diavolul se ascunde în nuanțe!

Citiți editorialele EvZ lui Mirel Curea, col SRI (r) Tudor Păcurariu, gen. (r) Alexandru Grumaz, col. (r) Ion Petrescu, ca să doar câteva exemple de oameni care ne reprezintă instituția de presă și care reprezintă interesele României. Nu au nuanțe. Deranjează acest lucru? Nu cred că este cazul dacă vorbim despre oameni normali la cap, dar alții ar prefera editorialele lui Șoșoacă & Co”, a scris Dan Andronic.

Jurnalistul a atras atenția că lucrurile se vor complica, dat fiind că urmează un an cu toate cele patru tipuri de alegeri. Nici în Republica Moldova situația nu e mai bună, „numai că acolo s-au luat măsuri mult mai dure”.

„Poate că va veni momentul să aflăm cum stau lucrurile și la noi. Dar acest lucru trebuie să îl facă instituțiile statului, pe baza dovezilor”, a mai scris Dan Andronic, pentru EVZ.


Preluare: b1tv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și