"Seminţele OMG - egal oseminte", "Mănâncă numai sănătos, de la ţară", "NU categoric OMG-urilor", scria pe pancartele protestatarilor, fie membri ai organizaţiilor neguvernamentale "ReGeneration", "EcoRuralis", "InfOMG", şi Grupului de Iniţiativă "Activişti fără Frontiere", fie clujeni neafiliaţi vreunei asociaţii.

"În România se cultivă ilegal soia modificată genetic. Impactul negativ al OMG a fost relevat, recent, de specialişti de renume în biologie moleculară din Franţa. Ministrul Valeriu Tabără a fost un ministru al Agriculturii controversat. Nu a avut nicio viziune clară asupra evoluţiei agriculturii din România. S-a transformat într-un politician şi atât. Şi a fost evident în conflict de interese. A fost director de program la Monsanto şi totodată ministru al Agriculturii. Iar ca ministru a susţinut prin toate mijloacele extinderea acestor culturi cu plante modificate genetic", a declarat, pentru AGERPRES, conf. univ. dr. Aurel Maxim de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, disciplina Ecologia şi conservarea biodiversităţii.

Universitarul clujean a adăugat că două organizaţii de fermieri din România promovează agricultura industrială, cu OMG-uri. Sistemul industrializat de agricultură se bazează pe chimicale, respectiv pe pesticide, erbicide şi îngrăşăminte chimice, fără niciun respect faţă de mediul înconjurător şi faţă de sănătatea populaţiei.

"Suprafeţele cultivate cu porumb şi soia modificate genetic trebuie să fie obligatoriu înregistrate la Ministerul Agriculturii. Ele nu se pot cultiva oricum. Au un regim foarte strict", a precizat conf. univ. dr. Aurel Maxim.

"Porumbul modificat genetic are o productivitate scăzută. Este furajer. Şi porumbul hibrid, cultivat cu multe chimicale, este la fel de nesănătos ca şi cel modificat genetic. Plantele modificate genetic nu pot fi ameliorate, aşa precum se face în cazul celor convenţionale. Sunt rezultatul tehnicilor de inginerie genetică din laborator. Porumb, soia, orez şi rapiţă modificate genetic sunt comercializate pe piaţa din România", a declarat, pentru AGERPRES, Ramona Diminicioiu, preşedintele Centrului de Informare asupra OMG-urilor, prezentă la acest protest.

În pliantele informative distribuite în Piaţa Unirii se arată că OMG-rile se obţin numai în laborator. Aşa au apărut, de pildă, căpşuni cu informaţii genetice din peşte. Potrivit sursei citate, Monsanto ar avea un trecut "gri" în ceea ce priveşte producţia de substanţe chimice, printre care şi cel mai toxic erbicid, Agent Orange. Aceste substanţe au produs dezastre umane - cancer, malformaţii la noi născuţi, boli autoimune, obezitate, depresii, infertilitate - precum şi ecologice - poluare, decimarea albinelor, scoaterea de piaţă a agricultorilor bio, se arată în pliantele distribuite de activiştii împotriva organismelor modificate genetic. Ei susţin, de asemenea, că în Ungaria, culturile cu OMG au fost arse iar în Bulgaria, Italia Franţa, Germania, Elveţia, Austria şi alte ţări au fost interzise.

"Politica lui "habarm n-am că se cultivă OMG-uri" din România este inadmisibilă. În România se cultivă şi porumb şi soia modificate genetic. Sunt sau nu controlate aceste culturi? Cine le aprobă şi de ce le aprobă? Populaţia nu le doreşte, categoric. Nu suntem lumea a treia să se facă mereu experimente pe noi. Aflăm ulterior că am consumat fără să ştim aceste produse cancerigene. Aflăm că suntem cobai. Nu am văzut niciun produs etichetat cu "OMG". De ce nu suntem informaţi, sau altfel spus de se suntem minţiţi ?", a declarat, pentru AGERPRES, unul dintre protestatari.

Un studiu recent al unei echipe de specialişti în biologie moleculară, conduse de prestigiosul profesor universitar Gilles-Eric Seralini de la Institutul de Biologie al Universităţii din Caen (Franţa), a relevat că toţi cobaii care au fost hrăniţi cu porumb modificat genetic au dezvoltat, după numai câteva luni, boli de ficat şi de rinichi, iar ulterior tumori de mărimea unei mingi de ping-pong. Rusia şi-a suspendat importurile de porumb modificat genetic de la Monsanto, după acest studiu care evidenţiază cât de periculoase sunt OMG-urile.

Compania Monsanto deţine 91% din seminţele modificate genetic din lume. Monsanto este, totodată, producător de substanţe chimice, printre care insecticidul Diclor-Difenil-Tricloretanul (DDT-ul) şi erbicidul Agentul Orange, care au produs dezastre umane şi ecologice. Derivate chimice ale DDT-ului, rezultate prin descompunerea lui, sunt cancerigene. Din 2004, prin Convenţia de la Stockholm, DDT-ul a fost interzis pe tot globul pentru agricultură. Erbicidul Agent Orange a fost folosit de SUA în războiul din Vietnam. 80 de milioane de litri de Agent Orange au fost pulverizaţi deasupra junglei din Vietnam, Laos şi Cambodgia, pentru a distruge vegetaţia şi pădurile în care se ascundea gherila comunistă. 400.000 de persoane au fost omorâte sau mutilate, iar 500.000 de copii s-au născut ulterior cu malformaţii congenitale.

La Cluj-Napoca, prestigioşi specialişti oncologi au anunţat oficial, în conferinţe de presă, că în ultimii doi ani cazurile de cancer renal şi de ficat sunt mai multe cu 300%, ca urmare a unor factori periculoşi din alimentaţie, posibil soia şi porumbul modificate genetic.

Proteste împotriva organismelor modificate genetic (OMG) s-au desfăşurat, sâmbătă, în întreaga lume.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și