Câteva sute de persoane protestează duminică la fântâna din Piaţa Universităţii împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană şi a gazelor de şist. Protestatarii îşi manifestă nemulţumirea faţă de faptul că proiectul de exploatare de la Roşia Montană a primit undă verde şi scandează împotriva începerii lucrărilor de exploatare.
La acţiunea de protest participă reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale de mediu, dar şi oameni veniţi din diverse judeţe ale ţării. Unii dintre ei au declarat pentru AGERPRES că au venit la acţiune în urma unor postări pe o reţea de socializare, fiind împotriva exploatării minereurilor auro-argentifere de la Roşia Montană şi a gazelor de şist. "Am văzut pe internet şi la televizor reclamele pentru Roşia Montană şi consider că nu este normal să distrugem nişte munţi, nişte oameni, doar ca să scoatem aurul din acei munţi. Pe lângă asta, acest aur se scoate cu cianură şi ea este o otravă. Cianura se poate evapora şi transforma în picături şi vor apărea ploi acide, infiltrându-se în apa subterană, de unde poate să ajungă tot în apă", a spus un tânăr de 18 ani.
O femeie de 50 de ani a afirmat că s-a născut în judeţul Vaslui şi locuieşte în Bucureşti, dar vrea să protejeze locurile natale. "Locul unde m-am născut este acela în care Chevron vrea să exploateze gazele de şist şi am venit să-mi protejez locurile natale. Acolo este familia - părinţii şi fratele meu. Guvernanţii nu o să dea nici un loc de muncă, pentru că oamenii de acolo sunt cu agricultura şi nu au experienţă şi pricepere în domeniul exploatărilor", a spus aceasta.
***
Aproximativ 150 de persoane au protestat duminică la Roşia Montană şi alte circa 150 la Alba Iulia ca urmare a aprobării în şedinţă de guvern a proiectului de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argintifere din perimetrul Roşia Montană, care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament.
La protestul derulat la Roşia Montană, organizat de Asociaţia Alburnus Maior, au participat, timp de trei ore, peste 150 de persoane. De menţionat că Alburnus Maior, asociaţie care se opune proiectului minier al "Roşia Montană Gold Corporation", a solicitat autorităţilor competente aprobarea organizării de proteste în Roşia Montană timp de patru luni, zilnic. Deocamdată, protestul a fost autorizat pentru o lună, zilnic între orele 12 şi 18, existând posibilitatea prelungirii acţiunii şi pentru restul perioadei solicitate.
În ceea ce priveşte protestul organizat duminică la Alba Iulia, acesta s-a desfăşurat pe bulevardul pietonal din cartierul Cetate, bulevardul Transilvaniei, participanţii fiind mobilizaţi şi prin intermediul reţelelor de socializare, aceştia exprimându-şi astfel sprijinul pentru comunitatea din Roşia Montană care nu doreşte să îşi părăsească locurile natale.
Participanţii, dintre care unii purtând măşti, au afişat bannere cu mesajele "Vrem proiecte durabile! Nu acceptăm poluarea! Salvaţi Roşia Montană", "Indiferenţa ucide. Spuneţi NU cianurii. Păstraţi Apusenii curaţi şi bogaţi" etc. Printre cei care au protestat s-au aflat şi vârstnici cu nepoţi de mână, dar mai ales tineri.
Acţiunile de protest se desfăşoară în cadrul campaniei "Salvaţi Roşia Montană", sub genericul "România iese în stradă pentru Roşia Montană: Distrugerea Roşiei Montane - NU în numele meu!".
Recent, Guvernul a adoptat proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere România, el urmând să fie transmis Parlamentului.
Proiectul de lege prevede aprobarea unui acord în baza căruia acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%.
Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6%, faţă de 4% în cazul celorlalte miniere, cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură.
De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană.
Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, dar şi mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.
Conform planului de afaceri al acţionarului majoritar, implementarea şi desfăşurarea exploatării minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de muncă în faza de construcţie şi 900 locuri de muncă în faza de operare.
Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat vineri, la Mamaia, că lasă la latitudinea parlamentarilor social-democraţi modul în care vor vota cu privire la proiectul Roşia Montană, afirmând că fiecare se poate exprima aşa cum îi dictează conştiinţa. El a calificat acest proiect ca fiind unul "extrem de controversat", de care nu este "convins".
La Roşia Montană au fost investiţi până în prezent de compania care doreşte să exploateze zăcământul auroargintifer peste 450 milioane de dolari.
Preluare: AGERPRES