Din contră, metodele folosite de contrabandişti pentru a putea trece prin vamă ţigări sau medicamente din Ucraina sunt din ce în ce mai sofisticate.

Lidia Mureşan, şeful Biroului Vamal de Frontieră (BVF) Sighet, a ţinut să precizeze că utilizarea analizei de risc reprezintă instrumentul principal de lucru pentru identificarea mijloacelor de transport folosite pentru disimularea ţigărilor în scopul sustragerii acestora de la controlul vamal, dar şi a transporturilor de mărfuri care prezintă un risc ridicat de subevaluare, de nedeclarare reală a cantităţii sau originii, a mărfurilor cu risc pentru contrafacere, a riscului privind încălcarea regulilor de securitate a produsului, a operaţiunilor suspecte de spălare de bani sau de finanţare a terorismului.

„Avem trei câini antitabac”

În cursul semestrului I al anului curent, la nivelul BVF Sighet au fost introduse în aplicaţiile destinate analizei de risc un număr de 169 de informaţii.

„Să vă dau un exemplu. Am avut în caz în care avea ţigările ascunse în lonjeroane şi în nişte zone confecţionate artizanal în zona motorului. Analiza de risc în acest caz s-a bazat pe faptul că cetăţeanul cu pricina avea domiciliul în Ungaria şi a intrat în Ucraina pe la graniţa ungaro-ucraineană, a venit la schimb la tură şi făcuseră 300 km în plus, ceea ce nu se justifica. Nu avea nimic de declarat. Avem trei câini antitabac, primul a avut doar o reacţie, al doilea a şi marcat undeva în zona motorului. Ori nu e tocmai simplu să dai un motor de autoturism jos. Omul stătea foarte liniştit, calm, din punct de vedere psihologic era ok, liniştit fiind că nu o să ajungem la motor. Ţigările nu se mai pun aşa, la vedere, poate doar cei neiniţiaţi o mai fac. La carburant am avut un caz când sub maşină erau legate sticle de plastic”, a declarat Lidia Mureşan.

Potrivit informaţiilor furnizate de acelaşi Birou, pe linia activităţii de control vamal fizic, antidrog şi produse cu regim special, au fost efectuate, în prima jumătate a acestui an, 2.522 de controale vamale specifice, din care 1.635 au fost controale vamale antitabac efectuate de echipajele canine. 43 au fost controale antidrog, 24 controale sumare corporale, 602 controale vamale nedistructive, patru controale privind declararea sumelor în numerar egale sau care depăşesc 10.000 euro şi 214 controale fizice amănunţite, la rampa de control, asupra mijloacelor de transport care trec frontiera de stat a României. În total, au fost întocmite 66 procese-verbale de contravenţie, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în cuantum de 88.000 lei.

„În domeniul protecţiei speciilor faunei şi florei sălbatice (CITES) s-a efectuat un control specific, fiind confiscată cantitatea de 4.255 g caviar – produse care provin de la specii protejate din categoria Acipenseridae (sturioni), specii incluse în Anexele A şi B din Regulamentul Consiliului nr. 338/97 referitor la protecţia speciilor faunei şi florei sălbatice, prin controlul comerţului cu acestea. Comerţul cu aceste specii şi produsele preparate din acestea este restricţionat, pentru a se asigura că acesta nu afectează capacitatea de supravieţuire a speciilor în mediul lor natural. În ceea ce priveşte protejarea patrimoniului cultural naţional şi al statelor membre, în primul semestru al acestui an a fost efectuat un control vamal specific având ca obiect 23 bucăţi tablouri, reprezentând bunuri culturale mobile din creaţia curentă a artiştilor plastici români”, a adăugat Lidia Mureşan.

Contrabandă şi cu medicamente

Nu în ultimul rând, în domeniul supravegherii vamale a pieţei (SVP) au fost efectuate 18 controale vamale specifice, privind bunuri care prezintă risc pentru siguranta consumatorului, fiind interzisă punerea în liberă circulaţie a unei cantităţi de 2.761 comprimate de medicamente diverse.

În cadrul activităţii de control vamal (documentar şi fizic) şi în urma derulării acţiunilor de control ulterior şi reverificare a declaraţiilor vamale planificate în baza unei analize de risc sau inopinate, au fost identificate 90 fraude vamale, din care cele mai multe (59) au fost fraude cu tutun (sustragere de la controlul vamal şi nedeclarare produse din tutun), contrabandă cu produse din tutun (ţigări) – 21, nerespectarea termenului stabilit pentru un regim de tranzit (1), sustragere de bunuri de la control vamal (1), declararea eronată a valorii în vamă (2).

Ca mărfuri confiscate, în prima jumătate a acestui an, avem cantitatea de 533.440 bucăţi ţigarete, 32,5 litri alcool, 373 litri carburant, 4,255 kg caviar, 65,703 kg produse din carne, 16,484 kg produse lactate, 20 bucăţi ouă, 272 articole de îmbrăcăminte şi 2.761 comprimate medicamente diverse.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și