Decretul, care intră în vigoare luni, suspendă regimul simplificat de eliberare a vizelor al Rusiei cu unele țări ale Uniunii Europene, precum și cu Norvegia, Elveția, Danemarca și Islanda.

De asemenea, Kremlinul a ordonat ministerului rus de externe și altor organisme să introducă restricții personale de intrare pentru „cetățenii străini și apatrizii care comit acțiuni neprietenoase împotriva Rusiei, a cetățenilor săi sau a entităților sale juridice”.

Luna trecută, guvernul rus a aprobat o listă de țări neprietenoase, inclusiv Statele Unite, Canada, Marea Britanie, statele UE și Ucraina, printre altele.

Rusia sancţionează liderii UE şi cea mai mare parte a deputaţilor europeni

Rusia a anunţat joi că interzice intrarea pe teritoriul său liderilor europeni şi majorităţii europarlamentarilor, ca reacţie la măsurile punitive care vizează Moscova pentru intervenţia sa militară în Ucraina.

„Restricţiile se aplică celor mai înalţi lideri ai Uniunii Europene, inclusiv unui anumit număr de comisari europeni şi de şefi ai organismelor militare europene, precum şi marii majorităţi a deputaţilor Parlamentului European, care promovează politici antiruseşti”, a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Această măsură se aplică de asemenea unor responsabili politici din ţări membre ale UE, precum şi unor personalităţi publice şi jurnalişti care "au susţinut sancţiunile ilegale împotriva Rusiei, au incitat la rusofobie sau au încălcat drepturile şi libertăţile populaţiei rusofone”, a adăugat ministerul.

Diplomaţia rusă nu a publicat lista persoanelor vizate, dar a declarat că a informat Reprezentanţa UE la Moscova despre această măsură.

Rusia a trimis zeci de mii de trupe în Ucraina pe 24 februarie, în ceea ce a numit „o operațiune militară specială” pentru a neutraliza capacitățile militare ale vecinului său din sud și pentru a elimina oamenii pe care i-a numit „naționaliști periculoși”.

Forțele ucrainene au răspuns cu o rezistență puternică, iar Occidentul a impus sancțiuni drastice Rusiei în efortul de a o forța să-și retragă armata.


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și