„Rusia nu intenţionează să desfăşoare prima astfel de rachete în Europa. Dacă însă acestea sunt desfăşurate şi livrate pe continentul european, aceasta va deteriora grav situaţia şi va genera grave ameninţări pentru Rusia”, a declarat preşedintele rus într-un discurs rostit în faţa camerelor reunite ale parlamentului - Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei, menţionând că unele rachete ar putea atinge „Moscova în 10-12 minute”.

Astfel, el a subliniat că Rusia ar putea folosi rachetele nu doar împotriva „teritoriilor de unde ar putea apărea o ameninţare directă, ci şi împotriva teritoriilor în care sunt situate centrele de decizie pentru folosirea rachetelor”, informează AFP, citat de Agerpres.

„Rusia va reacţiona imediat de îndată ce ameninţarea împotriva sa va deveni reală şi-şi va orienta armamentul nu doar asupra ţărilor unde SUA îşi vor instala rachetele, ci şi asupra asupra Statelor Unite”, a avertizat Vladimir Putin în discursul rostit în faţa Adunării Federale (parlamentul bicameral), potrivit TASS.

Acest avertisment intervine după ce Washingtonul şi-a suspendat participarea la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), care interzice rachetele sol-sol cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 km, acuzând Rusia de încălcarea prevederilor acestui document semnat în 1987. Moscova a răspuns într-un mod similar şi, dacă între timp părţile nu se vor răzgândi, tratatul va deveni caduc în luna august.

Vladimir Putin a acuzat SUA că au recurs la „acuzaţii imaginare împotriva Rusiei pentru a motiva ieşirea lor unilaterală” din tratat, apreciind că Washingtonul ar fi „trebuit să spună ceva sincer”. La fel ca în alte rânduri, preşedintele rus a acuzat SUA de încălcarea Tratatului INF prin instalarea de lansatoare de rachete Mk-41 în dispozitivul de apărare antirachetă din România şi Polonia, care, potrivit Moscovei, ar putea fi utilizate pentru lansarea rachetelor de croazieră cu rază intermediară de acţiune.

„Suntem pregătiţi de negocieri privind dezarmarea, dar nu intenţionăm să batem la uşi închise. Vom aştepta ca partenerii noştri să recunoască necesitatea dialogului pe bază de egalitate”, a mai avertizat el.

În continuare, preşedintele rus a detaliat îndelung progresele în proiectarea de noi arme, în special rachete „hipersonice” prezentate în detaliu în discursul său către camerele reunite ale parlamentului anul trecut: Kinjal, Peresvet, Zirkon, Avangard, Sarmat.

Putin le-a cerut americanilor mai întâi să „calculeze raza şi viteza noilor armamente„ ruseşti, înainte de a lua decizii care ar putea crea noi ameninţări grave pentru Rusia, avertizând că în acest caz represaliile vor fi inevitabile.

Totodată, preşedintele rus a îndemnat SUA să lase de o parte iluziile privind obţinerea unei supremaţii militare globale, dar a menţionat că Rusia nu este interesată într-o confruntare cu Statele Unite, nu este principala lor ameninţare, iar Moscova doreşte să aibă relaţii de prietenie pe baze de egalitate cu Washingtonul


Preluare: stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și