Vladimir Putin le-a dat sâmbătă liderilor africani care încearcă să medieze o pace în războiul din Ucraina o listă de motive pentru care crede că multe dintre propunerile lor sunt greşite, aruncând şi mai multă apă rece asupra unui plan deja respins în mare parte de Kiev, comentează Reuters.
Liderii africani căutau să ajungă la un acord asupra unei serii de "măsuri de consolidare a încrederii", chiar şi în condiţiile în care Kievul a început săptămâna trecută o contraofensivă pentru a alunga forţele ruseşti din teritoriile din sudul şi estul Ucrainei pe care le ocupă.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat vineri, după întâlnirea cu aceştia la Kiev, că o condiţie pentru discuţiile de pace este ca Moscova să-şi retragă forţele de pe teritoriul ucrainean ocupat, lucru despre care Rusia spune că nu este negociabil.
Putin a deschis discuţiile de sâmbătă cu reprezentanţii Senegalului, Egiptului, Zambiei, Ugandei, Republicii Congo, Comorelor şi Africii de Sud într-un palat de lângă Sankt Petersburg, subliniind angajamentul Rusiei faţă de continentul african. Însă, după prezentările preşedinţilor din Comore, Senegal şi Africa de Sud, Putin a intervenit pentru a contesta ipotezele planului - care se bazează pe acceptarea frontierelor recunoscute la nivel internaţional - înainte ca runda de declaraţii să meargă mai departe.
Putin: Occidentul e responsabil pentru creşterea preţurilor
Putin şi-a reiterat poziţia conform căreia Ucraina şi aliaţii săi occidentali au declanşat conflictul cu mult înainte ca Rusia să-şi trimită forţele armate peste graniţă, în februarie anul trecut.
El a declarat că Occidentul, şi nu Rusia, este responsabil pentru creşterea bruscă a preţurilor mondiale la alimente, la începutul anului trecut, care a afectat în special Africa. A mai spus delegaţiei că exporturile de cereale ucrainene din porturile din Marea Neagră, pe care Rusia le-a permis în ultimul an, nu au contribuit deloc la atenuarea dificultăţilor Africii legate de preţurile ridicate ale alimentelor, deoarece aceste exporturi au mers în mare parte către ţările bogate.
Şi a mai spus că Rusia nu a refuzat niciodată discuţiile cu partea ucraineană, care au fost blocate de Kiev. Cu toate acestea, Moscova a declarat în repetate rânduri că orice pace trebuie să permită "noi realităţi", ceea ce înseamnă anexarea celor cinci provincii ucrainene, dintre care patru sunt doar parţial controlate de Moscova - o linie roşie pentru Kiev.
Respingerea păcii
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, în remarci televizate, că Moscova împărtăşeşte "principalele abordări" ale planului african, dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost citat de agenţiile de presă ruseşti spunând că acesta este "dificil de realizat".
Peskov a declarat că Putin s-a arătat interesat de plan, ale cărui 10 puncte au fost expuse de preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa în prezentarea sa, iar Rusia va continua dialogul cu ţările africane. Lavrov a ţinut să precizeze că liderii africani nu i-au adus liderului de la Kremlin niciun mesaj din partea lui Zelenski.
Preluare: Observatornews.ro