Radu Mazăre a fost lăsat în libertate. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins cererea DNA de arestare preventivă a primarului din Constanța, urmând ca acesta să fie cercetat în stare de libertate, într-un dosar în care este acuzat de trei infracțiuni de luare de mită, două de conflict de interese și abuz în serviciu, potrivit România TV.
Aceeași decizie a fost luată și în cazul omului de afaceri Sorin Strutinsky, însă acesta este arestat preventiv într-un alt dosar. Decizia instanței nu este definitivă.
Radu Mazăre va fi cercetat în libertate după ce Înalta Curte a respins propunerea de arestare preventivă. "I-am spus la sfârșit judecătoarei, în ultimul cuvânt, că oricum am obosit și foarte curând voi renunța la primărie, pentru că m-am săturat să răspund în continuu la fel de fel de lucruri la care am fost și de care sunt acuzat", a spus Mazăre.
Întrebat de jurnaliști dacă este sigur că nu va mai candida la primărie, edilul a răspuns: "categoric".
Răspunzând unei alte întrebări, Radu Mazăre a spus că a stat în arestul Poliției într-o celulă care nu era renovată, însă oamenii de acolo au avut un comportament care este în regulă.
De asemenea, Radu Mazăre a fost întrebat dacă s-a întâlnit în arest cu președintele ANI, Horia Georgescu, și dacă are să îi reproșeze ceva acestuia. "Nu. Dar chiar dacă m-ași fi întâlnit, nu cred i-aș fi reproșat ceva. Și în perioada comunistă, după ce au fost chinuiți foarte multă vreme, i-au iertat pe toți", a spus Mazăre.
Radu Mazăre este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită (trei infracțiuni), abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si conflict de interese (două infracțiuni).
Procurorii susţin că primarul Constanţei a luat mită 9 milioane euro şi a produs un prejudiciu statului de 26 de milioane de euro. Potrivit unor surse judiciare, în dosarul lui Radu Mazăre este cercetat penal și deputatul PSD Eduard Martin.
Potrivit referatului intocmit de procurori, "în perioada 2006-2009, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat și primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța."
De asemenea, "în perioada 2008-2014, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la o societate comercială, peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului", se mai arată în referatul procurorilor.
"Ca urmare a acestor acțiuni a fost produs un prejudiciu în sumă de 112.557.288,88 lei, circa 26 de milioane de euro, sumă care constituie în același timp un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului", mai susţin procurorii.
Preluare: RomaniaTV.net