Punctul de trecere a frontierei Sighetu Marmaţiei a devenit una dintre principalele căi de acces în România după declanşarea războiului din Ucraina, iar autorităţile locale au fost nevoite să intervină prompt pentru a le oferi sprijin refugiaţilor, beneficiind în mare parte şi de ajutorul societăţii civile, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Radu Trufan.
"Nimic nu poate fi mai periculos şi nu poate produce pagube mai mari decât izbucnirea unui război. În mijlocul acestui conflict se află persoane vulnerabile, în special copii şi persoane în vârstă. La nivelul Consiliului Judeţean Maramureş, executivul a luat primele măsuri încă din weekend, convocând o întâlnire cu toţi factorii implicaţi, constituind o celulă de criză pentru a interveni prompt şi a oferi serviciile necesare valului de refugiaţi care ajungeau la noi în ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Sighetu Marmaţiei, speriaţi, cu gândul la cei dragi care au rămas acasă, în mijlocul războiului. CJ a acţionat ca un factor catalizator al campaniei de sprijinire a Ucrainei şi a refugiaţilor, beneficiind de sprijinul partenerilor din alte ţări ale Uniunii Europene", a spus Radu Trufan.
Contactul cu primii refugiaţi în PTF Sighetul Marmaţiei a fost ”copleşitor”.
"În vamă ajungeau de la familii înstărite, care treceau graniţa în autoturisme de lux, la oameni simpli, în special femei şi copii, foarte speriaţi, care au străbătut sute de kilometri pe jos, având la ei doar haine de schimb şi un bagaj de mână. Este foarte greu să vezi copii, mămici, bunici care au ajuns în Maramureş fugind din calea războiului. Cu siguranţă, în desele vizite pe care le-am făcut atât la PTF din Sighetu Marmaţiei, cât şi în Ucraina, însoţind convoaiele care duceau ajutoare celor rămaşi în focul războiului, nu poţi rămâne nepăsător în faţa acestei imense stări de frică, de teamă. Au fost grupuri de studenţi din Africa, dar şi din India care au părăsit Ucraina şi s-au reîntors în ţara lor, tranzitând judeţul nostru", a mai declarat Radu Trufan.
Vicepreşedintele CJ a subliniat că imediat în sprijinul refugiaţilor s-au implicat ONG-urile, cultele religioase, alături de autorităţi.
"În sprijinul CJ au venit numeroşi oameni de afaceri, voluntari, preoţi din cadrul bisericilor de toate confesiunile, fiind implicate peste 30 de organizaţii neguvernamentale pentru a asigura toate serviciile necesare - de la traducere, cazare, transportul refugiaţilor până la achiziţionarea şi dotarea ajutoarelor pentru cei care au rămas în Ucraina, având nevoie de saltele, paturi, lenjerii, îmbrăcăminte groasă, hrană, materiale sanitare, bunuri pentru igienă personală, produse alimentare neperisabile, pături, saci de dormit, medicamente (...). Pe stadionului municipal Sighetu Marmaţiei a fost amenajată o tabăra de corturi şi containere pentru refugiaţi, în parteneriat cu ISU şi primăria Sighetu Marmaţiei. Aici au fost oferite locuri pentru cazarea rapidă a refugiaţilor. Au fost înfiinţate trei centre logistice în Baia Mare, Sighetu Marmaţiei şi Halmeu (judeţul Satu Mare - n.r.), fiind necesare pentru gestionarea ajutoarelor primite de la donatori locali, naţionali şi internaţionali, inclusiv donatori din regiunile înfrăţite cu Maramureşul şi de la alţi parteneri UE. În coordonarea Camerei de Comerţ şi Industrie Maramureş, companii locale au contribuit cu alimente, produse de igienă, medicamente şi dispozitive medicale, haine şi alte echipamente pentru nevoile esenţiale", a amintit Radu Trufan.
De asemenea, în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Sighetu Marmaţiei a fost înfiinţat Centrul Integrat de Asistenţă şi Sprijin pentru Refugiaţi şi Copii - Blue Dot, fiind prima unitate de acest tip instalată în România după izbucnirea războiului din Ucraina, bazată pe conceptul UNICEF. Centrul Blue Dot Sighet a fost operat de Consiliul Judeţean Maramureş, în parteneriat cu grupul de lucru pentru managementul crizei, organizaţii neguvernamentale locale şi internaţionale şi Direcţia pentru Protecţia Copilului Maramureş.
"Sute de tineri profesionişti şi voluntari au lucrat zi şi noapte. A fost amenajat un loc de primire special pentru mame, copii şi persoane vulnerabile, unde mii de persoane cu nevoi speciale au fost sprijinite încă de la începutul războiului. Peste 500 de copii ucraineni proveniţi din centre de plasament din Ucraina şi însoţitorii lor, aflaţi în tranzit în Maramureş, în drumul lor spre Turcia, au primit cazare şi masă în Baia Mare, cu sprijinul CJ (...). Tabăra de vară pentru copiii proveniţi din zonele de conflict din Ucraina a găzduit 12 copii stabiliţi în oraşul Tyachiv din Regiunea Transcarpatia, însoţiţi de 2 profesori ucraineni, timp de o săptămână, în luna iulie 2022", a mai spus Radu Trufan.
Conform acestuia, încă de la începutul conflictului armat din Ucraina, specialiştii DGASPC Maramureş au fost prezenţi în Vama Sighetu Marmaţiei, iar din luna martie 2022, s-a asigurat permanenţa serviciilor de consiliere, sprijin şi suport emoţional la punctul de trecere a frontierei.
"Izbucnirea conflictului dintre Rusia şi Ucraina a fost un moment în care a trebuit să gândim raţional, să fim empatici şi să ne organizăm astfel încât mamele, copiii şi tinerii refugiaţi să găsească sprijinul de care aveau nevoie în acele momente atât de grele pentru ei. Din nefericire, războiul nu s-a încheiat, iar la Punctul de Trecere a Frontierei din Sighetu Marmaţiei continuă să sosească oameni care decid să-şi părăsească ţara. Numărul lor a scăzut, sperăm ca acest conflict să se stingă cât de repede posibil, deoarece pacea este cea mai importantă linie a lumii în care trăim", a punctat Radu Trufan.
Vicepreşedintele CJ Maramureş a precizat că, în primul an de la declanşarea războiului, aproximativ 200 de persoane din Ucraina locuiau permanent în Maramureş, şi-au găsit locuri de muncă pe bază de contracte, iar un număr mic de cetăţeni ucraineni şi-au înfiinţat firme.
Preluare: AGERPRES