Recoltele de fructe s-ar putea să rămână neculese pe plantaţiile scoţiene, întrucât coronavirusul şi Brexitul ar urma să ducă la un deficit cronic de forţă de muncă. Căpşunele şi zmeura de aici sunt în general considerate printre cele mai bune din lume, iar industria fructelor moi generează aproximativ 120 de milioane de lire sterline în fiecare an, scrie The Times, citată de Rador.
Însă, grosul lucrătorilor veniţi la cules de recoltă s-au întors în Europa de Est din cauza Brexit, iar Polonia, România şi Bulgaria şi-au închis graniţele acum, din cauza Covid-19, informează g4media.ro
Sindicatul naţional al fermierilor (NFU) din Scoţia a emis un apel la localnicii care şi-au pierdut locul de muncă din sectorul hotelurilor şi restaurantelor în urma epidemiei care a dus la închiderea unor localuri, să completeze lipsa de personal.
Andrew McCornick, preşedintele sindicatului, a spus: „Acestea sunt vremuri fără precedent şi vederea rafturilor goale din unele magazine, mari şi mici deopotrivă, ilustrează în mod clar incertitudinea şi îngrijorările cu care se confruntă mulţi oameni din societatea noastră. Se prefigurează probleme uriaşe în sfera muncii, în special pentru cultivatorii de fructe moi şi legume, fiind luate în considerare noi modalităţi de căutare a unor lucrători. Cei care şi-au pierdut slujbele sau sunt în concediu fără plată în sectorul hotelier sunt avuţi în vedere pentru a permite realizarea muncilor de cultivare şi culegere”.
Într-o informare pentru membrii sindicatului, un purtător de cuvânt al uniunii a spus: „Există preocupări în creştere în sectorul horticulturii referitor la capacitatea cetăţenilor din UE de a călători în Scoţia pentru a îndeplini munca sezonieră de la ferme.
„În condiţiile în care multe ţări din UE sunt închise, inclusiv Polonia, România şi Bulgaria, s-ar putea ca acelor muncitori care încă ar mai fi dispuşi să vină în Regatul Unit, să le fie imposibil să călătorească. Industria analizează modalităţi de a crea un serviciu corespunzător prin care persoanele care rămân fără slujbă să-i poată contacta pe cultivatorii care sunt în căutare de forţă de muncă”.
Asociaţia British Summer Fruits, care îi reprezintă pe cultivatori, a spus că se va face tot posibilul pentru asigurarea unei forţe de muncă alternative.
Citește mai mult pe g4media.ro
Preluare: g4media.ro