În spatele unui aspect plăcut şi al unui gust delicios există o mulţime de pericole. Industria alimentare cheltuieşte anual miliarde de euro pentru ca alimentele să arate bine şi să aibă un termen de garanţie cât mai mare. Aşa s-a ajuns ca un om să consume anual 7 kilograme de E-uri. Puţini aditivi servesc la conservare, cei mai mulţi au mai degrabă roluri cosmetice, precum coloranţii, aromatizanţii sau îndulcitorii.

Efectele unui produs care arată bine şi are un gust plăcut pot fi fatale în timp. 20.000 de tone de îndulcitori se folosesc anual, la nivel mondial. Cercetările de labortator, însă, au demonstrat că, de exemplu, zaharina poate produce cancer, iar aspartamul are 90 de efecte secundare.

"Nu este o noutate, se cunoaşte acest lucru de mai mulţi ani. Efectele se văd asupra sănătăţii publice (...) Astfel de studii, dacă asocierea E-urilor este periculoasă, nu există. Unele E-uri devin toxice dacă sunt asociate", a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi pentru România TV.

"Mâncăm zeci de chimicale care interacţionează cu fumatul, alcoolul, medicamentele sau chiar cu ingredientele alimentelor (...) Mai mult, mediul este foarte poluat", a mai spus doctorul nutriţionist.

Din fericire, există şi alimente care nu conţin E-uri. "Sunt cele puţin procesate, legume, fructe, în stare proaspătă. Dar dacă nu vin din agricultura ecologică, pot fi contaminate", a mai spus prof. dr. Mencinicopschi.


Preluare: rtv.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și