Armata rusă a zădărnicit luni seară o tentativă a Ucrainei de a efectua un atac terorist asupra unor instalaţii de pe teritoriul Crimeei, folosind 28 de vehicule aeriene fără pilot (UAV), a anunţat Ministerul rus al Apărării, citat de TASS.

"În această seară (luni seară - n.r.) a fost suprimată o tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu 28 de vehicule aeriene fără pilot asupra unor obiective de pe teritoriul peninsulei Crimeea", a afirmat Ministerul rus al Apărării.

Ministerul condus de Serghei Şoigu a precizat că 17 drone au fost distruse cu ajutorul apărării antiaeriene, iar restul de 11 au fost suprimate prin bruiaj electronic.

"Ca urmare a atacului terorist dejucat, nu s-au înregistrat victime şi nici distrugeri", a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova.

Presupusa tentativă de atac vine după ce în noaptea de duminică spre luni un atac a avariat podul Kerci din peninsula Crimeea anexată ilegal de Rusia în 2014.

Atacul, care ar fi fost comis cu drone navale, a ucis două persoane şi a rănit un copil care se aflau într-o maşină ce trecea pe pod. Atacul a fost atribuit serviciilor speciale şi forţelor navale ucrainene, fără a fi revendicat oficial de Kiev.

Rusia a folosit drone și posibil rachete balistice
Și Rusia a lansat peste noapte atacuri aeriene asupra sudului şi estului Ucrainei folosind drone şi posibil rachete balistice, au declarat marţi dimineaţa forţele aeriene ucrainene şi oficiali, relatează Reuters.

Un incendiu a izbucnit luni seara târziu la una dintre facilităţile din portul Mikolaiv, a declarat primarul oraşului-port de la Marea Neagră. "Este destul de grav", a declarat primarul Oleksandr Senkevici pe aplicaţia de mesagerie Telegram referindu-se la incendiu şi promiţând mai multe detalii în cursul dimineţii.

Portul sudic Odesa şi regiunile Mikolaiv, Doneţk, Herson, Zaporojie şi Dnipropetrovsk se aflau sub ameninţarea atacurilor cu drone ruseşti, au declarat Forţele Aeriene Ucrainene, care au avertizat totodată că Rusia ar putea folosi arme balistice pentru a ataca regiunile Poltava, Cerkasi, Dnipropetrovsk, Harkov şi Kirovohrad.

Alerte de raid aerian au răsunat în multe regiuni ucrainene timp de mai multe ore, înainte de a fi anulate în jurul orei locale 04:30 (şi a României).

Sistemele de apărare antiaeriană din Odesa au respins mai multe atacuri

Oleh Kiper, şeful administraţiei militare din regiunea Odesa, a declarat că sistemele de apărare aeriană din această regiune au fost angajate în respingerea mai multor valuri de atacuri cu drone ruseşti.

Serhi Bratciuk, un purtător de cuvânt al administraţiei militare ucrainene din Odesa, a declarat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că detalii despre atac vor veni mai târziu în cursul dimineţii. "Vă mulţumim tuturor pentru rezistenţa dumneavoastră", a spus el.

Deocamdată nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei cu privire la atac.

Atacurile au avut loc după ce luni dimineaţa devreme, o explozie a avariat podul Crimeea care leagă Rusia de peninsula pe care Moscova a anexat-o în 2014. Atacul a fost atribut forţelor ucrainene.


Preluare: stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și