România TV arată că CRIZA DIN UCRAINA ia amploare. "Ţin să amintesc faptul că Consiliul Federaţiei ruse (camera superioară a parlamentului) i-a acordat preşedintelui dreptul de a utiliza forţele armate în Ucraina. Sper foarte tare că nu voi fi nevoit să recurgem la acest drept", a declarat preşedintele Putin în cursul dialogului televizat cu poporul rus.

Ieşirea din criza cu care se confruntă Ucraina depinde de garanţii care vor putea fi date pentru ca drepturile populaţiei rusofone să fie respectate în estul ţării, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin în cursul dialogului televizat cu poporul rus, relatează AFP.

„Problema nu este de a şti ceea ce se va produce mai întâi - un referendum privind descentralizarea şi federalismul după alegeri sau înainte de alegerile prezidenţiale”, a declarat Putin. „Problema este legată de garanţii privind drepturile şi interesele legitime ale cetăţenilor ruşi şi rusofoni din sud-estul Ucrainei”, a adăugat preşedintele Rusiei.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat joi că umilirea la care au fost supuşi soldaţii din forţele speciale ucrainene Berkut se va repercuta într-o zi asupra statului ucrainean, relatează agenţia RIA Novosti.

"Acesta este începutul celui de-al Treilea Război Mondial"

„Soldaţii şi-au îndeplinit în mod onest datoria, ceea ce merită respect. În cele din urmă, ceea ce s-a întâmplat cu ei şi modul în care sunt trataţi în prezent la Kiev se vor repercuta într-o zi asupra statului ucrainean. Nu trebuie umiliţi, nici îngenunchiaţi, combatanţii care apără interesele statului”, a declarat Putin în cadrul sesiunii sale anuale televizate de întrebări-răspunsuri cu concetăţenii săi.

RIA comentează că Berkut reprezenta principala forţă însărcinată cu contracararea contestării populare izbucnite în Ucraina la sfârşitul lui 2013 ca urmare a suspendării de către Kiev a semnării tratatului de asociere cu Uniunea Europeană şi care a dus, la sfârşitul lui februarie, la înlăturarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici.

După schimbarea puterii, trupele Berkut au fost dizolvate. Potrivit RIA, în Ucraina s-au înregistrat mai multe cazuri de hăituire a soldaţilor Berkut, îndeosebi la Liov /vest/, unde partizani ai grupului ultranaţionalist ucrainean Pravâi Sektor i-au pus în genunchi şi le-au ordonat să-şi ceară iertare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și