Aceasta a subliniat că vetoul austriac în privinţa Schengen nu este îndreptat împotriva României, potrivit Derstandard.

După ce România a amenințat că va da în judecată Austria dacă își menține dreptul de veto împotriva aderării țării la Schengen, ministrul european Karoline Edtstadler (ÖVP) a reiterat îngrijorările Austriei cu privire la extinderea Schengen. „Vetoul austriac privind Schengen nu este îndreptat împotriva României, ci împotriva unui sistem care nu mai funcționează”, a spus Edtstadler într-o declarație vineri, ca răspuns la o solicitare APA.

Totuși, Edtstadler a dat dovadă de înțelegere pentru atitudinea bucureștenilor. „Respectăm atitudinea și înțelegem interesele partenerului nostru România. În același timp, însă, nu putem închide ochii și extinde un sistem stricat”, a subliniat ministrul european.

UE este chemată să „își facă temele și să asigure funcționarea protecției frontierelor externe ale UE. Numai granițele externe sigure ne permit viziunea unei Europe fără frontiere interne”, a spus Edtstadler.

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat, într-un interviu pentru publicația austriacă Der Standard, că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE dacă aceasta se va opune din nou intrării României în Schengen, la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.

În același interviu, citat de Rador și G4Media, Ciolacu a susținut că optează în continuare pentru o coaliție cu PNL și „nu accept o alianţă cu AUR”.

Ciolacu: Vom ataca Austria la CJUE dacă se mai opune intrării României în Schengen
„Cancelarul federal Karl Nehammer ne-a informat abia cu câteva zile înaintea întâlnirii Consiliului UE că nu va susţine aderarea României. Acest lucru a dus la frustrări în rândul autorităţilor şi al populaţiei române.

Ceea ce nu pot nici eu accepta este declaraţia conform căreia veto-ul ar avea legătură cu campania electorală din Austria. Spania, în calitate de preşedinte al Consiliului UE, susţine aderarea României la spaţiul Schengen şi are grijă ca această temă să se afle din nou pe ordinea de zi – fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie în cadrul Consiliului miniştrilor de interne ai UE. Toate celelalte state – în afara Austriei – susţin aderarea României. Nu este adevărat nici ce susţine Nehammer, anume că prin România are loc o migraţie foarte activă.

De asemenea, am introdus, împreună cu Serbia, controale comune pentru a scoate din centrul discuţiilor acest subiect. Însă, în cazul în care cancelarul Nehammer va face din nou uz în mod nejustificat de dreptul la veto, va trebui ca, în calitate de prim ministru, să atac decizia Austriei la Curtea Europeană, pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare”, a declarat Marcel Ciolacu, în interviul pentru Der Standard, citat de Rador și G4Media.


Preluare: b1tv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și