Consistentul program de guvernare realizat de nu ştiu care partid/e nu e asumat de nicunul, pentru că n-am găsit scris pe nicăieri 3 litere care să lămurească cetăţeanul dornic de mai bine cine va avea meritul acestei viitoare înălţări pe noi culmi de progres şi civilizaţie.

Acum, lipsa de deosebire între poltica unui partid sau a altuia nu-i o noutate pentru noi. Ţinerea de minte funcţionează încă şi ştim cine a câştigat alegerile. Dacă ar fi câştigat ceilalţi, ar fi fost la fel. Cum până în 2020 ar mai fi ceva timp, poate ar trebui să reamintesc din loc în loc cui aparţine acest program de guvernare. Să începem:

PSD dă la pag. 113 câteva generalităţi ispititoare doar pentru triburile din Papua-Noua Guinee, ca pentru români sunt poveşti care provoacă milă pentru cei care le-au scris. Se spune că va fi bine, adică vom avea parte de: „Creşterea competivităţii între modurile de transport. Îmbunătăţirea serviciilor de transport prin investiţii în materiale rulante. Modernizarea staţiilor de cale ferată. Modernizarea porturilor şi aeroporturilor. Infrastructură rutieră de înaltă calitate. Extinderea transportului multimodal.”

„Materiale rulante” se referă la CFR. Într-adevăr, avem trenuri de mare viteză, mai ales pe ruta Cluj – Napoca Sighetu Marmaţiei. Să sperăm că şi de la Bucureşti la Braşov sau de la Capitala ţării cu cea mai mare creştere economica din UE până la Constanţa vom vedea în curând aceleaşi încurajatoare realizări.

Despre modernizarea porturilor nu cred că e cazul. Ce să acosteze pe-acolo? Marinarii cu experientă ştiu să se mişte printre stânci şi sirene ca să nu păţească nimic... Aeroporturile se modernizează, dar tot scapă printre degetele guvernării unul: cel din Baia Mare. Nu prea contează, oricum Maramureşul e prea departe de Centru, nu-i aşa, stimaţi scriitori de poveşti pentru oameni mari?

Chestiunea asta cu transportul intermodal de la pagina 119 mi se pare foarte tare şi ţin s-o împărtăşesc cu cititorii acestui articol. Vă rog puţină atenţie:
„Găsirea unor soluţii financiare pentru asigurarea facilităţilor aferente transportului intermodal rutier şi maritim de călători şi combinat de marfă, ca factori primordiali în strategia de protecţie a mediului şi descongestionare a şoselelor.”

Cărticica electronică, aşa insipidă cum e ea, nu mă lasă să nu aduc la cunoştinţă celor interesaţi cum şi de când vor trăi mai bine. Următoarele poveşti, pardon, am vrut să scriu capitole pot crea cititorului o stare pe care doar fantasmele scriitorilor o mai pot face, dar într-o mai mică măsură. Ce-am descoperit în interesantul program se poate citi mai departe.

La capitolul Educaţie (găsibil la pag.60), scrie despre „Punerea accentului pe partea educativă a îngrijirii copiilor între 0 și 3 ani, prin dezvoltarea curriculum-ului, materialelor didactice și formarea profesorilor.”

Ce curriculum poate fi aplicat unui sugar de 2 luni, să zicem? N-am destulă imaginaţie pentru a derula cu ochii minţii scenariul cu un profesor proaspăt format pentru instrucţiunea bebeluşilor făcându-şi conştiincios meseria, între două schimbări de scutece făcute de mamele neliniştite mai mult de diareea micuţilor decât de neînţelegerea mecanismelor moderne de predare-învăţare la care trebuie să asiste.

Tot la Educaţie se vorbeşte despre „Extinderea educației antreprenoriale de la școlile vocaționale și tehnologice la toate școlile din România. Pentru elevii care aleg filiera vocațională sau pe cea tehnologică, deschiderea unor microintreprinderi (afaceri de familie etc.) start-up, etc. trebuie să fie principala opțiune.”

Bine că PSD şi-a dat seama că toţi tinerii de 16-17 ani doar la cum să pună de-o microîntreprindere visează! Teoria ca teoria, dar banii pentru deschiderea afacerii de familie cine-i dă? Numai când te gândeşti azi la împrumuturi bancare şi te ia cu Roborboiala şi cu Euroborboiala. Parcă făuritorii de poveşti PSD ar fi de pe altă planetă! Un mare procent de oameni trăiesc de azi pe mâine, dar toţi trebuie să aibă în viitor dovada parcurgerii paşilor pentru înfiintarea de fabrici şi făbricuţe de familie!

Captivanta(?) povestire mai zice că pentru încurajarea deschiderii unei afaceri Statul pune la bătaie 50 milioane de euro. Şi o face conştient şi grijuliu cu toată lumea, având ca obiective „Insuflarea ideii că un absolvent de școală vocațională trebuie să deschidă o afacere”.

Să lămurim problema: un absolvent de şcoală vocaţională trebuie să deschidă o afacere, c-aşa a zis partidul!

Partidul câştigător al alegerilor şi-a propus să guverneze în aşa fel încât să avem parte de
„Conectarea tuturor școlilor la Internet prin conexiuni de mare viteză.” Dar nişte canalizare de mare viteză se poate face prin multe din şcolile româneşti? Apă de mare viteză prin ţevile şcolare va curge vreodată peste tot?

PSD zice că va implementa catalogul electronic, adică via internet, tanti Viorica, sau unchiul Leo, eventual mama sau tata dacă nu-s plecaţi să contribuie la creşterea economică fără precedent a României prin niscaiva țări străine, după ce vor fi hrănit de noapte bună păsările şi animalele din ogradă, beneficiind de internetul de mare viteză, vor lua catalogul electronic la studiat, vor folosi parole de acces, vor discuta eventual cu profesorii de ce s-a întâmplat aşa şi nu altfel. Un scenariu comic...

Despre taberele şcolare ce pot să mai spun când se ştie în ce stadiu de degradare sunt destule acum? În cărticică scrie (la pag. 66) că taberele vor fi modernizate. Vom vedea...

Tot la pag. 66 se vorbeşte despre educaţie (pentru sănătate, civică, prin sport, rutieră, etc) şi despre „Eliminarea birocrației, pentru a permite cadrului didactic să se concentreze pe activitățile pedagogice și cele desfășurate strict în interesul elevului.”

Sunt sigur că la citirea paragrafului de mai sus cei care lucrează în învăţământ, obişnuiţi cu kilogramele de documente personale care trebuie incluse în dosarele personale, vor zâmbi cu condescendenţă...

Cartea de comedie menţionează următoarele: „Crearea unui cadru de colaborare între toți actorii implicați – guvern, agenții, Companii, sindicate, organizații neguvernamentale, în vederea creșterii gradului de informare în societate cu privire la beneficiile ÎPV. 68” (ÎPV= Învăţare pe tot Parcursul Vieţii)

ÎPV ăsta se poate îmbunătăţi în ÎPVA (Învăţare pe tot Parcursul Vieţii şi după Aceea). E doar o propunere, nu trebuie schimbată broşurica la prima propunere a cetăţenilor... Mergând mai departe, mă gândesc că poate gânditorul de la PSD a vrut să scrie „factorii” în loc de „actorii”. Oricum, de comedie e bine aşa cum e scris, mai ales dacă punem nişte sinonime în locul cuvântului „actorii”: bufon, figurant, scamator...

La capitolul Agricultură(pag.89), amatorii de romane SF pot găsi ceva pe gustul lor: „Dezvoltarea sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor. Extinderea sistemului național antigrindină și de stimulare a precipitațiilor, evitarea pierderilor de producție prin calamitare, stimularea precipitațiilor în zonele aride și în perioadele critice privind consumul de apă pentru plante, prin operaționalizarea celor trei centre de comandă, Muntenia, Moldova și Transilvania și punerea în stare de funcționare a celor șapte unități de combatere Prahova, Moldova 1 Iași, Moldova 2 Vrancea, Mureș, Timiș, Oltenia, Maramureș.”

La tot ce scrie mai sus mai am de subliniat ceva: Maramureş. E singura menţionare a judeţului în toate cele 188 de pagini ale Tratatului despre ce trebuie făcut ca să trăim mai bine.

Ajuns cu cititul asiduu – că doar a fost captivantă lucrarea, nu credeţi? – descopăr ceva ce n-am ştiut, şi tare mi-e teamă că asta au ştiut puţini. La Sport (pag.175), scrie: „Perioada lungă (7 ani), în care s-a suspendat dreptul la premiere și alte recompense, pentru rezultatele deosebite, ale sportivilor și antrenorilor, a dus și mai mult la accelerarea procesului de plecare din sistem, în special al tinerilor care practicau sportul de performanță. Încercarea primăriilor de a se implica în activitatea sportivă de performanță, fără a avea structuri interne specializate, și fără o legislație clară în domeniu, a dus la apariția uneori a încălcării legii și a creat imaginea ca sportul de performanță este vulnerabil și fără viitor. Lipsa de viziune și a unei strategii, unitare, simple şi usor de aplicat, pentru elevi, tineri şi sportivi, a dus la sentimentul ca fiecare face ce vrea şi nimeni nu are nici o răspundere.”

Adică noi aşteptam rezultate mondiale de la sportivii noştri, în timp ce premierea lor era la capitolul „ioc” (pe turceşte) ? Apoi Primăriile care s-au implicat în dezvoltarea sportului local au cam avut ce transpira când au dat declaraţii de justificare a mişcării banilor, aşa că au lăsat-o mai moale. Sighetul ştie ceva...

Pagina 74 e plină de candoare. Ajuns să promită ceva frumos despre Sănătate, „Guvernul susține construirea a 8 spitale regionale, dotate cu echipamente de ultimă generație și a unui spital republican, în București, care va fi organizat ca centru de urgență-excelență și cercetare, pe toate specialitățile. În plus putem asigura finanțarea investițiilor în modernizarea spitalelor județene și a ambulatoriilor de specialitate, pentru a asigura condiții optime actului medical și pentru a asigura accesul cetățenilor la servicii de sănătate la ei în județ.”

Cetăţeanul ştie ce are de pătimit azi, dar „Mâine, în secolul următor”, cum scria Neagu Udroiu în cartea sa, va fi bine. Răbdare dacă s-ar găsi fără reţetele compensate ce bine-ar fi...

De scris, aş mai putea scrie, dar mă duc să stau la rând. La pag. 48 se promite „Acordarea unui tichet de vacanță pentru angajații din sistemul public.”

„Şi-am încălecat pe-o căpşună/ Şi v-am spus o mare...” Nu eu,...

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și