Cu toate acestea, dr. Carmen Menéndez, ginecolog și director al Institutului Palacios din Madrid, relevă că există numeroși factori care influențează determinant aceste simptome, între care alimentația. Astfel, experta spaniolă face unele recomandări alimentare pentru a combate efectele cele mai neplăcute ale PSM.

Mai puțină sare. Excesul de sodiu favorizează retenția de lichide care însoțește ciclul menstrual. Este necesar astfel să se evite orice surplus de sare din alimentele ambalate, un sfat recomandat și pentru a nu acumula kilograme în plus.

Sindromul premenstrual este asociat unei reduceri a nivelului de calciu in organism. O alimentatie bogata in lactate si, mai ales, branzeturi compenseaza aceast deficit. Compensarea deficitului de calciu atenueaza crampele abdominale, starea generala de disconfort, dar si senzatia de foame.

In aceasta perioada aportul de calciu trebuie sa creasca cu circa 10%. Doza zilnica de calciu recomandata pentru femei este cuprinsa intre 1000 si 1200 de miligrame. Efectele aportului crescut de calciu se simt daca vei manca la fiecare masa un produs lactat si cel putin doua portii de branza, pe zi.

Al doilea aliment extrem de eficient in combaterea sindromului premenstrual este ananasul. Ce-l face benefic? Continutul foarte mare de mangan este primul dintre meritele lui. Studiile au dovedit ca unele din simptomele premenstruale sunt consecinta unui nivel foarte scazut de mangan.

Al doilea motiv pentru care ananasul (proaspat) este ideal in perioada ce precede menstruatia este continutul mare de apa naturala si vitamine (alaturi de ananas ideale sunt si citricile, pepenel galben, castravetii, ardeii grasi). Este util si sucul de ananas, doar daca nu are adaus de zahar. Una-doua felii de ananas, pe zi, pot face minuni.

Migdalele sunt cel de al treilea aliment care combate sindromul premenstrual. Migdalele sunt o excelenta sursa de magneziu, un alt mineral care se afla in cadere libera in perioada premenstruala. Migdalele pot calma durerile de cap si pot imbunatati substantial starea de spirit. Magneziul din migdale contribuie la reducerea retentiei de apa, specifica perioadei.

Toate efectele benefice se fac simtite foarte repede daca te rasfeti, in fiecare zi, cu circa 20-25 de migdale. La fel de utile sunt si semintele de dovleac, quinoa, fasolea verde, legumele si frunzele verzi.


Preluare: Agerpres, dietetik.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și