Documentul prevede că elevii nu au voie să folosească telefonul mobil în timpul orelor şi nici să iasă din curtea şcolii pe timpul pauzelor. De asemenea, nu sunt permise acţiunile de protest, elevii nu au voie să introducă în şcoală sau să difuzeze materiale care prin conţinutul lor atentează la independenţa naţională a ţării, care cultivă violenţa şi intoleranţa.

Ţigările, alcoolul, drogurile, armele sunt şi ele interzise atât în unitatea şcolară cât şi în afara ei. Interzise sunt şi petardele sau spray-urile lacrimogene paralizante, dar şi brichetele şi pocnitorile, informează evz.ro. În privinţa exmatriculării, documentul spune că "nu poate fi aplicată elevilor din învăţământul obligatoriu". Elevii care acumulează 20 de absenţe pe parcursul unui an şcolar sau 15% din totalul orelor la o singura materie, dirigintele întocmeşte preavizul de exmatriculare pe care îl înmânează sub semnătura parinţilor sau elevului, dacă acesta a împlinit 18 ani.

La 40 de absenţe, nota la purtare a elevului se scade sub 6.00 şi exmatricularea devine efectivă. Parinţii pot să motiveze absenţele, dar nu mai mult de trei zile. Însă în cazul în care acestea au o cauză medicală, scutirea trebuie adusă de elev la şcoala în maxim şapte zile de la revenirea la cursuri, astfel absenţele fiind considerate nemotivate. De asemenea, pe lângă interdicţiile pe care elevii le mai au se numără şi deterioararea bunurilor din unitatea de învăţământ, distrugerea documentelor şcolare, agresivitate verbală şi comportamentală ş.a.

Telefoanele mobile, o problemă în şcolile maramureşene

În Maramureş, reprezentanţii unităţilor de învăţământ spun că aceste reguli nu sunt o noutate, însă că ar trebui să se ia măsuri concrete pentru a-i determina pe elevi să respecte ceea ce li se cere.

"Regulamentul acesta oricum a funcţionat şi până acum, nu este o noutate extraordinară. Noi avem deja un regulament de ordine interioară, dar nu vrem să fim împotriva regulamentului cu care vine ministerul. Sigur, o să avem o întâlnire în cadrul Consiliului de Administaţie, ne vom uita, şi vom vedea dacă sunt în regulă să introducem sau nu. Pentru că noi putem să introducem sau nu în cadrul regulamentului nostru o anumită regulă. Dar asta nu înseamnă că noi încălcăm regula respectivă. Eu cred că trebuie să se lucreze, mai întâi, la conştiinţă. Prin alte activităţi ar trebui cumva să-i conştientizăm pe elevi că defapt nimeni nu le doreşte răul sau să trebuiască să-i pedepsim. Acolo cred că prin alte activităţi ar trebui să-i îmbunătăţim, pentru că, într-adevăr, se constată că elevii, în general, un pic au lăsat învăţătura pe planul doi, au alte preocupări. Telefoanele mobile să ştiţi că sunt o problemă. Să renunţi în totalitate la ele iar nu poţi, pentru că sunt copii care doresc să fie căutaţi de părinţi, iar părintele e oarecum liniştit că oricând poate să ia legătura cu elevul. Dar folosirea lor în sălile de clasă... sunt şi profesori care le iau telefoanele şi le pun pe catedră. De exemplu, la clasele la care predau eu este o convenţie de la început. Toată lumea îşi închide telefonul, îl pune în buzunar sau în ghiozdan. În privinţa ţigărilor nu ştiu dacă nu ar putea fi găsită o soluţie prin care să vină cei care pot să amendeze. Pentru că dacă ar veni şi i-ar amenda poate s-ar mai linişti. Iar cu droguri şi alcool la noi nu au fost cazuri", a declarat Traian Covaciu, directorul Colegiului Naţional "Vasile Lucaciu" Baia Mare.

De asemenea, cu problema telefoanelor mobile se confruntă şi dascălii din învăţămantul gimnazial. "Cu telefoanele este o problemă, pe care noi am şi discutat-o la nivel de Consiliu Profesoral şi Consiliu de Administraţie. Acum ne gândim la o soluţie. Dacă nu apare interdicţia asta noi ne gândim să le preluăm când vin la şcoală, sigur sub securitate, şi să le dăm la plecare sau dacă este ceva urgent să poată să le folosească. Pentru că fenomenul acesta al telefoanelor a devenit o problemă, foarte multe ore deranjate. Noi încercăm să găsim o soluţie. Nu vrem să ajungem nici la extreme, dar sunt unii copii care se aşează în pauze jos pe hol, pe ciment, stau, butonează şi nu se mai dezlipesc de internet", a declarat Mihai Boloş, directorul Şcolii Gimnaziale "Nicolae Iorga" Baia Mare.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și