O’Biren, în schimb, i-a îndemnat pe separatiștii "din Lugansk şi Doneţk să asigure reluarea imediată a activităţilor ONU şi ONG-urilor internaţionale".

În aceeași situație se află și ONG-urile internaționale, care au primit, separat, un ultimatum să părăsească Lugansk până sâmbătă, a anunțat joi șeful Biroului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), potrivit Reuters.

Între timp, liderii proruși au pus pe lista neagră 10 asociații de ajutorare din vest, printre care și Médecins Sans Frontières (MSF), pentru "încălcări grave ale legislaţiei".

Rebelii din Lugansk au acuzat MSF că ”stochează ilegal medicamente psihotrope”, care nu sunt înregistrate adecvat în Rusia și Ucraina. Însă, MSF neagă acuzațiile.

Secretarul general adjunct al ONU a declarat că aproximativ 16 de tone de ajutoare umanitare nu au fost livrate, iar spitalele locale nu au anestezice și, în consecință, nu pot să opereze.

O’Brien a îndemnat indirect Rusia să-și folosească influența pentru a asigura reluarea de înată a ajutorului umanitar acordat de ONU și ONG-urile internaționale.

Anunțurile prorușilor au venit înaintea unei reuniuni prevăzute pe 2 octombrie, la Paris, între președintele rus Vladimir Putin și cel ucrainian Petro Poroșenko, într-o încercare de a avansa perspectivele unei păci.

Aproximativ 8.000 de oameni au murit în confruntările armate dintre rebelii proruși și autoritățile ucrainiene în Estul Ucrainei, în primăvara lui 2014, când Rusia a anexat Peninsula Crimeea. Însă, Rusia dezminte acuzațiile Ucrainei și Occidentului conform cărora îi susține pe separatiști cu oameni și armanent.


Preluare: B1TV.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și