Pe adresa redacţiei Axanews.ro au venit şi fotografii în care este grupul sanitar de la o şcoală din Repedea, care arată ca acum 30 de ani. Chiar fostul ministru al Educaţiei, maramureşeanul Liviu Marian Pop, prezenta la un moment dat pe pagina sa de Facebook o statistică referitoare la şcolile care încă mai au toaletă în curte, deşi suntem în secolul tehnologiei şi al internetului. În această statistică Maramureşul figura cu 32 de şcoli.

“Nemulţumirea mea este că la o şcoală de la periferie toaleta arată la fel ca acum 30 de ani pentru copiii preşcolari şi de clasele I-IV. Am primit fotografii de la o mamă, de la Repedea, să vedeţi cum arată toaleta de la o şcoală aflată la circa un kilometru de primărie, lângă terenul de fotbal. Tot acolo este şi o secţie de votare cu ocazia alegerilor. Fotografiile sunt făcute în Repedea, la şcoala numită Lujana. În comunele Repedea şi Poieni nu sunt grădiniţe care să aibă spaţiul propriu de joacă şi de desfăşurare a programului. Sunt grădiniţe în săli de clasă unde se permite.

Dar 80% din educatori îşi desfăşoară activităţile în câte o cameră închiriată de persoane din sat… În perioada 2012-2014 am avut un program de dotare a grădiniţelor din comuna vecină Ruscova. Şi de la Inspectoratul Şcolar pentru învăţământul preşcolar am aflat că la Repedea şi Poienile de sub Munte nu există nicio grădiniţă care să funcţioneze după normele în domeniu. Până la acel program mie mi se părea normală situaţia de la noi. Doar după câteva schimburi de experienţă prin Maramureş am observat că zona noastră nu are treabă cu învăţământul preşcolar. Lumea s-a blazat. Este o obişnuinţă pentru ei. Cei care au fost şi au văzut la alţii au şi plecat din zonă, fără gânduri de întoarcere. Din păcate, am organizat zeci de schimburi de experienţă, iar până atunci nu mi-am dat seama că oamenii se pot mulţumi cu ce au sau ce fac. În schimb tinerii nu acceptă şi pleacă. Şi eu am plecat”, ne spune Vasile Popovici din Repedea.

Contactat telefonic, primarul din Repedea, Ioan Miculaiciuc, spune că de când a devenit primar s-au făcut investiţii în sfera unităţilor de învăţământ, dar e nevoie de timp.

“Am avut o singură şcoală cu toaletă în curte, acum facem grupuri sanitare. E vorba de şcoala de la Lujana, iar în maxim două săptămâni vor avea copiii toalete înăuntru. Facem modernizări în toate şcolile din comună, avem vreo opt şcoli în total. Avem vreo trei grădiniţe în casele oamenilor, pentru că nu se poate altfel, că oamenii stau pe dealuri şi nu am cum să îi aduc. Acum am ceva investiţii, vreo şapte kilometri de asfalt, am dus apa până la ultima casă. Dar un lucru trebuie înţeles – nu pot face eu în doi ani ce nu au făcut alţii în 28 de ani”, a spus Miculaiciuc, pentru Axanews.ro.

Vă reamintim că, recent, ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, i-a invitat pe primari să acceseze fonduri pentru rezolvarea problemelor la şcoli care ţin de lipsa autorizaţiilor de securitate la incendiu, subliniind că, până în 2020, trebuie să dispară toaletele din curtea şcolilor din România.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și