"Germania şi Franţa au introdus, din 2009, TVA redusă la serviciile conexe din turism şi mediul de afaceri a înregistrat o creştere a business-ului. Un studiu efectuat recent pentru Marea Britanie a relevat o creştere a activităţii în turism după adoptarea unei astfel de măsuri. De altfel, Directiva TVA prevede posibilitatea aplicării cotelor reduse pentru aceste categorii de servicii", a precizat Dan Bădia.

Reprezentanţii industriei turismului au discutat, în cadrul conferinţei de fiscalitate în turism, cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice posibilitatea găsirii unor soluţii de reducere a TVA pentru restaurantele hotelurilor în care mănâncă oaspeţii cazaţi în unitatea respectivă. Ei doresc ca această măsură să poată fi aplicată numai acelor restaurante care oferă masa în regim de mic dejun sau demipensiune şi nu întregului sector al alimentaţiei publice care activează în zone turistice.

Printre ţările europene care au cote reduse la TVA pentru servicii conexe cazării sunt Cipru, Franţa, Austria, Belgia, Spania, Italia, Olanda, Irlanda, Finlanda, Suedia, Polonia.

În cadrul conferinţei de fiscalitatea în turism, organizată de ANAT împreună cu Deloitte, reprezentanţii industriei de turism au discutat o serie de propuneri de facilităţi fiscale specifice. Tichetele de vacanţă, acordate conform Ordonanţei din 2009, prima de incoming şi o cotă unică de TVA pentru pachetele turistice au fost principalele propuneri dezbătute cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice.

"Există un cerc vicios. O reducere de taxe trebuie legată de creşterea colectării. Nici un impozit nu este, însă, perfect din punct de vedere al colectării. Am putea lua în calcul şi exemplul Greciei care a legiferat ca nici un produs sau serviciu să nu mai fie plătit dacă nu se eliberează consumatorului bonul fiscal", a spus Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și