La eveniment au participat Abubacarr M. Tambadou, Procuror General şi Ministru al Justiţiei din Gambia, Lamin Sise, Preşedintele Comisiei pentru Adevăr, Reconciliere şi Reparaţii a Gambiei, Oscar Fernandez-Taranco, Asistentul Secretarului General pentru sprijinirea consolidării păcii, Reprezentanţii Permanenți ai statelor membre ale PBC şi ai celor care se află pe agenda PBC. Reprezentantul Special al Secretarului General şi Şeful Oficiului ONU pentru Africa de Vest şi Sahel, Mohamed Ibn Chambas, a informat prin videoconferință cu privire la ultimele evoluții din Gambia.


Ambasadorul român a salutat prezenţa voluntară a Gambiei pe agenda PBC, precum şi progresele realizate de această ţară în domeniile reconcilierii şi justiției, condiţie esenţială pentru consolidarea şi permanentizarea păcii în Gambia. A subliniat importanţa PBC pentru menţinerea acestor priorităţi în atenţia comunităţii internaţionale, arătând că „această relaţie bi-direcţională şi cooperarea excelentă au fost demonstrate inclusiv prin participarea Preşedintelui Gambiei, Excelenţa Sa Dl. Adama Barrow, la reuniunea de nivel înalt a PBC din 23 aprilie 2018, prezidată de România”.

Evocând vizita pe care a efectuat-o în Gambia în luna octombrie 2018, în calitate de preşedinte al PBC, în cadrul turneului în Africa de Vest şi regiunea Sahel, a apreciat că a participat atunci la „momentul istoric al lansării Comisiei pentru Adevăr, Reconciliere şi Reparaţii a Gambiei, mecanism care reprezintă chintesenţa aspiraţiilor gambienilor pentru o societate în care adevărul, justiţia, pacea şi dezvoltarea prevalează”. A precizat că „întâlnirile pe care le-am avut cu Preşedintele Gambiei, cu oficiali de nivel înalt, inclusiv cu Ministrul Justiției și Ministrul de Externe, cu reprezentanţi ai mediului diplomatic, ai echipei ONU, precum şi cu societatea civilă, au oferit oportunitatea de a cunoaşte realităţile din teren, determinarea tuturor actorilor gambieni de a se angaja pe calea consolidării şi permanentizării păcii, precum şi complexitatea acestor procese”.


Salutând angajamentul şi eforturile realizate de autorităţile gambiene pentru implementarea procesului de reconciliere şi de tranziţie, diplomatul român a afirmat necesitatea de a menţine la nivel naţional leadership-ul şi coordonarea acestor acţiuni, reiterând angajamentul ţării noastre pentru principiul „soluţii africane la probleme africane” şi faptul că România, atât în calitatea sa actuală de Vicepreședinte al PBC cât şi la nivel bilateral, va continua să sprijine Gambia în procesul de tranziţie: „România este angajată în revitalizarea legăturilor sale tradiţionale bilaterale cu continentul african şi va continua să ofere oportunităţi de pregătire universitară şi profesională, în vederea dezvoltării resurselor umane din această regiune, oferind, totodată, expertiză și consultanță pentru valorificarea capacităţilor în diverse domenii de interes pentru prietenii noştri din Africa”.

În după-amiaza aceleiaşi zile, Ambasadorul Ion I. Jinga a avut o întrevedere bilaterală la sediul Misiunii României cu Procurorul General şi Ministrul Justiţiei din Gambia, Domnul Abubacarr M. Tambadou, în cadrul căreia au fost discutate aspecte privind cooperarea bilaterală dintre România și Gambia, precum şi perspectiva împărtășirii de bune practici ale României în procesul de tranziţie la democrație și statul de drept.






Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și